Miro Cerar na jesenskem kongresu SMC ne bo kandidiral za predsednika

Rezultat SMC-ja na volitvah v Evropski parlament je bil porazen. Bil je tudi odslikava podpore, ki jo stranki merijo ankete javnega mnenja. Stranka je mrtva, zaradi česar ne preseneča današnja novica, da Miro Cerar na jesenskem kongresu ne bo več kandidiral za predsednika.

No, še prejšnji teden je napovedoval svojo kandidaturo.

Očitno je, da tudi Miro Cerar ne verjame več, da SMC še ima prihodnost. Držal se bo položaja zunanjega ministra, potem pa se bo poslovil s slovenske politične scene. Človek, ki mu je uspelo s svojim imenom doseči bleščečo zmago na državnozborskih volitvah leta 2014 in postati predsednik vlade, zdaj kotira zelo nizko.

Kaj ostane stranki, če je noče voditi človek, zaradi katerega je sploh nastala? V tem primeru, bore malo. Ker se nakazujejo poskusi združevanja liberalnega bloka, je še najbolj logična odločitev utopitev v LMŠ-ju. Slednjemu sicer združitev s SMC ne bo prinesla kaj veliko, razen nekaj kadrov. Bo pa to mogoče boljše za volilno telo, ki bo imelo na volitvah manj izbire med politično sorodnimi strankami. Še posebej, bi se v večjo liberalno stranko razen LMŠ in SMC združila še SAB.

Še pet let ni minilo od ustanovitve Stranke Mira Cerarja, ki se je kasneje preimenovala v stranko modernega centra. Pet let od od pohoda na oblast in osvojenih 36 poslanskih mest, do podpore, ki ne presega dveh odstotkov. Takšna je pač usoda te instant stranke.

Ni rečeno, da še kakšna druga instant stranka v prihodnosti ne bo delila njihove usode.