Mediji skoraj povsod zasledujejo interese svojih držav

Včeraj sem ujel del poročanja ruske televizije o aferi Ibiza v Avstriji, v programu Vesti Nedeli, z Dmitrijem Kiseljovom in zdelo se mi je poučno, kako Rusi o dogajanju v svetu poročajo na enak način, kot Američani in drugi zahodni novinarji iz večjih držav. Na svet gledajo skozi prizmo interesov svoje države in so pri tem pripravljeni zamižati ob očitnih problemih.

Vodja svobodnjakov Heinz Christian Strache se je pred dvema letoma na španskem otoku Ibiza ujel v dobro pripravljeno past. Misleč, da se pogovarja s hčerko ruskega oligarha, za katero se je izkazalo, da je le bosanska študentka, je razglabljal o vplivu na medije in gospodarskih poslih države, vse na tak način, da je bilo ob objavi posnetka jasno čisto vsem, da je prekoračil vse meje dobrega okusa. Posledično je padla tudi avstrijska vlada.

Vse je bilo tako čisto, da se nihče ni posebej upiral ali iskal zunanjih sovražnikov, čeprav je zanimivo pri vsem skupaj, da je posnetek prišel v javnost po dveh letih, takoj pred evropskimi volitvami, kar je bilo lahko samo namenoma tako.

Kako je to predstavil Kiseljov? Da je šlo za politični umor človeka, ki je alkoholiziran razlagal neumnosti in da bi v takšnem stanju marsikdo povedal kaj spornega. Da, zagotovo, ampak politik Strachejevega kova bi se moral potem pač bolj paziti. Tudi ni videti, da bi bil tako zelo pod vplivom alkohola, da ne bi vedel, kaj govori.

Resnica je takšna, da je šlo le za obrambo politika, za katerega Kiseljov meni, da je ruski prijatelj zaradi bolj pozitivnega odnosa avstrijskih svobodnjakov do Rusije in vprašanje Krima. To je tudi razlog, zakaj Rusi prijazno gledajo na razne desničarske alternative, od Salvinija do Le Penove. To ni ideološko vprašanje. To je vprašanje interesov države, ki hoče odpirati vrata in preprečevati dodatne sankcije, ki jih proti njim tako radodarno sprejemajo v zahodnih prestolnicah.

V bistvu, tako kot bodo zahodni voditelji in novinarji v Ukrajini zanikali obstoj močnih fašističnih gibanj in molčali o korupciji vladajoče oligarhije, ker pač gre za njihove zaveznike, tako bodo v Rusiji spregledali problematičnost podpore skrajnim nacionalistom, ker mislijo, da lahko ti izboljšajo odnose z državami, iz katerih prihajajo. To je tudi razlog, zakaj so na Donalda Trumpa gledali bolj pozitivno, kot na Hillary Clinton. Ker je obljubljal otoplitev odnosov. Ne, ker bi bil njihov agent ali ker bi predstavljal ideološko usmeritev, s katero bi se strinjali.

Tako, vidite, deluje mednarodna politika in z njo večina medijev. To je razlog, zakaj so v Siriji zahodni mediji kot ne vem kakšne plemenite upornike predstavili brutalne teroriste. Ker je bilo v interesu njihovih držav, da kot sovražnika predstavijo sirske oblasti in opravičijo podporo v orožju in denarju ljudem, ki verjamejo v zavržno, skrajno verzijo svoje religije in niso nič drugačni kot tisti, ki so po vsem svetu izvajali teroristične napade pod okriljem Al Kaide.

Lekcija? Preden začnete razmišljati o tem, kaj vam nekdo govori, se vprašajte, zakaj vam to govori in molči o čem drugem. Kakšni so njegovi interesi?