Leto dni po predčasnih volitvah Šarčeva vlada z visoko podporo

Natanko pred letom dni, 3. junija 2018, smo se odpravili na predčasne volitve v Državni zbor, kamor se je potem uvrstilo kar devet strank. Relativna zmagovalka volitev, SDS, ni sestavila vlade, ampak je to storil Marjan Šarec, kljub temu, da je njegova LMŠ dobila le 13 sedežev, medtem ko jih je SDS imela 25. Šarec je sestavil manjšinsko vlado s 43 poslanci iz petih strank, močno odvisno od podpore Levice,
ki si je zagotovila 9 poslancev.

Leto dni je minilo in vlada Marjana Šarca še vedno beleži visoko podporo. Dober dokaz, da se vsaj predsedniku vlade ni treba bati novih državnozborskih volitev, so volitve v Evropski parlament, kjer je LMŠ predvsem zaradi imena svojega predsednika dobila dva poslanca, skupaj pa sta levica in desnica izenačili. Če bi seštevali odstotke, bi videli, da stranke koalicije ostajajo nekje na istem, le da so se razmerja med njimi spremenila. SMC je malodane mrtva, medtem ko je LMŠ pobrala večino njene podpore, enako pa se je zgodilo tudi SAB. SD je po drugi strani na krilih Fajonove in Brgleza pridobila.

Stanje v državi, predvsem v gospodarstvu, je dokaj dobro. BDP se povečuje, zadolženost države pada, proračun je uravnotežen, plače rastejo, tudi zato, ker je prišlo do dviga minimalne plače in sporazuma z javnim sektorjem. Vse to prispeva k pozitivnemu ozračju v državi, zaradi česar državljani niti ne morejo imeti veliko kritik na račun države. Prav tako je v političnih bojih predsednik vlade Marjan Šarec znal ohraniti trezno glavo in pokazati dobršnjo mero odločnosti, ko je bilo treba odpraviti ministra Prešička in Bandelija, verjetno pa mu ni škodovalo niti, da je vztrajal pri imenovanju Damirja Črnčeca za državnega sekretarja v kabinet predsednika vlade. Lahko rečemo, da je vlogo predsednika vlade do zdaj odlično odigral in je posledično tudi deležen visoke podpore.

Pod površjem uspeha se skrivajo problemi, ki se nabirajo že zelo dolgo in za katere nič ne kaže, da bi jih ta vlada uspešno reševala. Izpostavil bi dva. Zdravstvo in obrambno varnostni sistem. Leta in leta so vlade samo obljubljale in le malo naredile, tako da sta ti dve področji v slabem stanju. Nič ne kaže, da bi se v kratkem kaj premaknilo in to bi utegnilo v naslednjem času, po počitnicah, začeti vplivati na podporo vladi, saj bodo ljudje kmalu pozabili na vse razdeljene bonbončke in učinke gospodarske rasti. Tako pač je.

No, če bodo trgovinske vojne po svetu negativno vplivale na slovensko gospodarstvo, bo Marjan Šarec imel le še dodatne težave.

Za zdaj je lahko predsednik vlade zadovoljen s podporo in ima še nekaj časa, ko se mu, razen če bi izbruhnila kakšna večja afera, ni bati pretresov. Znotraj koalicije je ob kopnenju SMC tudi v dobrem stanju, anti Janša efekt pa tudi še deluje, tako da bi po morebitnih hitrih predčasnih volitvah bržkone prišli do podobnega rezultata, kot točno pred letom dni, le da bi razdrobljenost bila manjša in LMŠ močnejša. A predčasne volitve so malo verjetne.