Iran: vojna v zalivu bi ceno sodčka nafte dvignila nad 100$

Po poročanju iranske tiskovne agencije FARS, je svetovalec iranskemu vrhovnemu voditelju, ajatoli Ali Khameneiju, Yahya Rahim Safavi v nedeljo izjavil, da bi prvi izstreljeni naboj v Perzijskem zalivu cene nafte dvignil čez 100 $ za sodček. ‘To bi bilo nevzdržno za ZDA, Evropo in ameriške zaveznike, kot sta Japonska in Južna Koreja,’je povedal.

‘Američani se zavedajo, da so njihove sile v regiji v dosegu iranskih raket in da so vse ameriške in druge tuje ladje v Perzijskem zalivo v dosegu protiladijskih raket Revolucionarne garde.’

ZDA v regijo premeščajo svoje sile, vendar pa so te za zdaj še premajhne, da bi se lahko spopadle z islamsko republiko. Bolj resna nevarnost za stabilnost Irana so gospodarski pritiski, ki bodo prispevale k dodatnemu krščenju gospodarstva in s tem k večanju nezadovoljstva prebivalstva. Ponavlja se zgodba iz Venezuela, kjer se ZDA niso odločile za vojaški obračun, ampak so vse stavile na druge vrste pritiskov, s katerimi so udarile po prebivalstvu. Čeprav si Bolton in Pompeo bržkone želita vojne, ameriški predsednik Donald Trump temu ni naklonjen.

Tudi vodstvo Irana si vojne ne želi. Dovolj dela ima s prebijanjem ameriške blokade, pri čemer jim pomaga to, da je Trump lastnoročno začel trgovinsko vojno z malodane pol sveta. Številne države se, še posebej pa Kitajci, ne bodo več pripravljene podvreči ameriškim diktatom in bodo uvažale nafto iz Irana.