Trump preklical napad na Iran, ker mu je bilo žal civilnih žrtev?

Dajte no.

Preprosto ne verjamem tej zgodbi, da so Američani bili že tik pred napadom, ko se je njihov predsednik odločil, da se usmili Irana, ker so le sestrelili brezpilotno letalo, sicer vredno skoraj 200 milijonov evrov. Če bi namreč napadli, kakor poročajo, le tri cilje v Iranu, ni rečeno, da bi Iran udaril nazaj proporcionalno. V enem dnevu bi lahko rakete letele po vsem Bližnjem vzhodu in ameriške sile bi postale cilj napadov v Siriji, Iraku in drugod. Tistih nekaj Patriotov bi težko ustavilo val iranskih raket, izstreljenih proti ameriškim oporiščem in na tleh je dovolj raznih milic, da nadlegujejo Američane.

Ne rečem, da Američani niso tako nori, da bi tvegali vojaško operacijo s premajhnim številom vojakov v regiji. Mogoče. A bolj verjetno se mi zdi, da tudi Trump razume, da s silami, ki jih ima na voljo, tvega zelo veliko, če se spusti v vojno z islamsko republiko. Za pravo vojno bi namreč potreboval ogromne sile, ki pa jih tam ni in nasprotnik ne bi reagiral sorazmerno, ampak bi iskal ameriške šibke točke.

Da ne govorimo o tem, da bi Rusi in Kitajci v razmerah, kakršne vladajo v svetu, imeli interes Iran podpreti do te mere, da ZDA ne bi mogle zmagati, razen z uporabo jedrskega orožja.

Iran je ZDA s sestrelitvijo njihovega modernega brezpilotnika poslal sporočilo, da se ne boji spopada in da se je sposoben boriti. Na Washingtonu je, da se odloči, ali je pripravljen tvegati večjo vojno. Čas bo pokazal, kaj se bo iz tega izcimilo.