Le še ena anketa, ki potrjuje visok rating Marjana Šarca

Nič presenetljivega ni v zadnjih rezultatih javnomnenjske ankete agencije Ninamedie. LMŠ s 24% vodi pred SDS z 18,1%. SMC in SAB sta skoraj brez podpore. Levica ostaja pri svojem (6,1), SD prav tako (9,8). Marjan Šarec bi po teh rezultatih lahko skupaj s SD in DeSUS dobil večino, tudi če bi SMC in SAB izginili s političnega prizorišča.

Seveda je veliko kritikov, ki trdijo, da gre za naročene ankete, ki nimajo nobenega stika z realnostjo. No, če to verjamete, veliko sreče v življenju.

Nekaj trendov je, ki so čisto razumljivi. Prvič, ljudje so načeloma zadovoljni s stanjem v državi in ker je Marjan Šarec pač predsednik vlade in obraz, ki si ga lahko zapomnijo v vsej množici politikov, ima visoko podporo, posledično pa ima podporo tudi stranka, ki jo vodi. Ker LMŠ, SMC in SAB zajemajo iz istega bazena, LMŠ uničuje drugi dve.

Razmerje med SDS in njihovimi potencialnimi partnerji in vsemi drugimi ostaja približno enako. Če bi se zgodilo, da bi LMŠ strmoglavila, bi jo bržkone nadomestila druga instant stranka z liberalnim priokusom. Kako dolgo se lahko v Sloveniji gremo to igro, ne vem.

Iz SAB je prišla kritika na račun ankete, češ da so na evropskih volitvah dosegli višji rezultat. To ni nič nenavadnega. Odgovor je eden: Angelika Mlinar. Na volitvah v evropski parlament imajo še večjo težo, kot ponavadi, vodilni obrazi in Angelika Mlinar je prepričala marsikoga. Brez nje SAB izgublja.

To je tudi razlog, zakaj bi bila modra združitev treh liberalnih strank. Na tak način bi lahko v politiki obdržali nekaj izkušenih ljudi.

Ne pričakujem, da bi se do jeseni na političnem prizorišču lahko kaj bistvenega spremenilo.