LDS 2.0? Mogoče. A kaj potem?

Zapisano je to, kar že sam dolgo trdim. Da obstaja volilno telo nekdanje LDS, ki se po zatonu te stranke premika sem ter tja in išče nove obraze in poganja instant stranke.

Večer:

Politična sredina, sestavljena iz štirih liberalnih strank, Liste Marjana Šarca (LMŠ), Stranke modernega centra (SMC), Stranke Alenke Bratušek (SAB) in Demokratične stranke upokojencev Slovenije (Desus), ki spadajo pod okrilje evropske liberalne družine ALDE, v Sloveniji po nekaterih ocenah tehta med 25 in 35 odstotki volilnega telesa. Majske evropske volitve so pokazale, da je ta četverica strank skupaj nabrala 26,75 odstotka glasov. Podoben izračun za lanske predčasne parlamentarne volitve pokaže na še boljši skupni rezultat – 32,39 odstotka.

Gre za liberalno, bolj zmerno volilno telo, ki pa ni stanovitno v svoji podpori. Namesto, da bi vztrajalo pri eni stranki, hitro poišče novega rešitelja. Spomnimo se, da je Pahorjev uspeh s SD leta 2008 bil posledica prehajanja dela tega volilnega bazena k njemu, morebiti je tudi Janša leta 2004 uspel zaradi tega. Ti ljudje so ključni, saj podprejo tiste stranke, ki so potem najbolj primerne za sklepanje koalicij.

Je DeSUS del tega prostora? V to rahlo dvomim. To je posebna stranka, bolj kot ne interesna skupina upokojencev. Politični analitik Alem Maksuti piše, da je s to stranko konec, ampak tu je mogoče prej na delu njegova želja, kot realnost. DeSUS, predvsem pa Karla Erjavca, so že večkrat pokopali. Ne zato, ker na volitvah ne bi imel možnosti, ampak zato, ker ga analitiki in novinarji osebno niso marali in so mu želeli zaton. Vedno je treba biti previden pri takšnih napovedih in si postaviti vprašanje, ali lastne želje ne vplivajo na analizo stanja. Po mojem mnenju ima DeSUS še vedno dovolj podpore, da lahko preživi. Hkrati menim, da ta stranka ne bo del povezovanja v nekakšno novo LDS, pod Marjanom Šarcem.

Da, če preprosto seštejemo podporo vseh strank, ki smo jih sami uvrstili v liberalni tabor, pridemo do dobrega rezultata, ampak pozor, to ne pomeni avtomatsko, da če je nekdo podprl SMC, da bo potem tudi LDS 2.0 pod Marjanom Šarcem. Razdrobljenost je problem, a hkrati priložnost. Problem, ker je potrebnega še več dela, ko sestavljaš koalicijo in nevarnost, da se izgubijo glasovi, če katera izmed strank ne prestopi parlamentarnega praga, a je tudi priložnost, če več strank zajame večji bazen in se jih potem prebije v Državni zbor.

Vsi vemo, da je v Sloveniji lažje ustanoviti novo stranko, kot reformirati že obstoječe. Ko volilno telo zameri, ga ne prepričaš več, da ti da še eno priložnost. Zato imamo pojav instant strank, ki jih veže le vodilni obraz. Zame osebno je to napačna pot, saj imamo zaradi tega na enem delu politične scene bolj kot ne amatersko politiko, ker dobivamo nove in nove politične igralce, ki se igre šele morajo prav naučiti, medtem ko izkušeni odpadajo in odhajajo, pogosto osramočeni. To je tudi razlog, zakaj marsikdo sposoben raje dvakrat premisli, preden se spusti v ta cirkus, saj nima vsak apetita, da ga nenehno vlačijo v medijih in ponižujejo, iščejo napake tudi tam, kjer jih ni in mu pripisujejo vse najslabše.

Obstaja velika verjetnost, da se bo enak osip podpore, kot mnogim pred njim, čez čas zgodil tudi Marjanu Šarcu in njegovi LDS. Vladi Mira Cerarja in Alenke Bratušek niti približno nista bili tako slabi, kot se zdaj zdi večini, a jima to ni pomagalo. Ni jima pomagala gospodarska rast in padanje brezposelnosti in še marsikaj drugega tudi ne. Zato se moramo vprašati, ali združevanje v neko novo LDS ni le potrata energije. Recimo, da se LMŠ, SMC in SAB združijo. Je kje garancija, da jim kljub temu podpora potem ne bo strmoglavila in se preselila k še eni, na novo ustanovljeni liberalni stranki? In ne bomo končali z isto razdrobljenostjo, le da se bodo imena spremenila in bo nekdo drug vodilna sila na liberalni sredini?

No, ali bo kaj iz združevanja, bomo šele videli. Odvisno, kdo kaj ponudi.

“Iz perspektive SAB, ki ima slabo izkušnjo s formiranjem skupne liste za evropske volitve in s tem grenak priokus, je Šarec tisti, ki mora narediti prvi korak, če ga je že napovedal. Največji je tisti, ki mora začeti diskusijo o povezovanju,” je povedal Roman Jakič, bivši član LDS, zdaj pa SAB. “Da boš videl, kakšno hrano boš jedel, moraš biti najprej povabljen na večerjo. Ko bo na mizi formalni predlog, se bomo odzvali. Slab priokus ostaja. Previdni smo in čakamo,” je še povedal Jakič

LMŠ je v tem trenutku v dobrem položaju in mogoče niti ne potrebuje združevanja, da bi si zagotovila še več podpore, lahko pa bi se okrepila s kadri iz drugih dveh strank. SMC je mrtva. SAB ima minimalne možnosti, da preživi še nekaj časa, čeprav sem zelo skeptičen, da lahko Alenka Bratušek še kdaj doseže res dober rezultat. Ne zato, ker bi mislil, da je slaba političarka, ampak zato, ker Slovenci politike hitro zavržejo in jim ne dajo druge priložnosti. No, razen del desnice Janši, a tisto je druga zgodba. V SAB se tolažijo z rezultati evropskih volitev, ampak tam jim je bila v pomoč Angelika Mlinar, obraz, ki je pritegnil mnoge.

Zaradi tega menim, je bolj v interesu ljudi v SMC-ju in SAB-ju, da do združitve pride in si zagotovijo dobre položaje in tako politično preživijo.