200 milijonov presežka v pol leta

RTV Slovenija:

V prvem letošnjem polletju je državni proračun imel 208,2 milijona evrov presežka, medtem ko je ta v enakem obdobju lani znašal 184,2 milijona. Prihodki so se okrepili za 6,8, odhodki pa za 6,5 odstotka, sporoča finančno ministrstvo.

Se kdo spomni neumnih kritikov, ki so januarja na ves glas vpili, ko se je Slovenija zadolžila pod ugodnimi pogoji, da bi odplačala stare dolgove? Da, ti ljudje nimajo veliko pojma o financah.

Pri proračunskih odhodkih so se za 81 milijonov, na 523,4 milijona evrov, znižali odhodki za poplačilo domačih in tujih obresti, kar je posledica aktivnega upravljanja dolga.

Kljub višanju plač in razbremenitvi regresa, je slovenski proračun v dobrem stanju. Zadolženost države glede na BDP vztrajno, zelo hitro pada. Ta je zdaj okoli 70%.

Da nam gre vedno boljše, priča tudi podatek statističnega urada, ‘da si je enotedenske letne počitnice zunaj doma za vse člane gospodinjstva v letu 2018 lahko privoščilo 73 % gospodinjstev ali za odstotno točko več kot v letu 2017 in največ, odkar izračunavamo ta podatek (tj. od leta 2005).’