Separatisti zavzeli Aden. So lahko Saudijci sploh še bolj nesposobni?

Vojna v Jemnu divja že leta. Saudska Arabija je kljub podpori zaveznikov neuspešna pri obračunavanju s šiitsko milico Hutijev, ki jo obtožujejo delovanja v interesu Irana. V leto 2015 segajo korenine te tragedije, ki je vzela kdo ve koliko življenj. Številke gredo v tisoče, nekatere ocene še mnogo višje, saj je del države pod nadzorom Hutijev med drugim žrtev blokade in mnogi trpijo za pomanjkanjem hrane.

Saudska Arabija, ki se ima za regionalno velesilo in ji malokdo gleda pod prste, ko po svetu kupuje najnaprednejše orožje, se je izkazala za neverjetno nesposobno. Vsa njihova moderna letala in tanki do zdaj niso bili kos nasprotniku, ki ne slovi ravno kot tehnološko najbolj napreden. Da, r raketami občasno obstreljujejo saudska mesta in tudi brezpilotnike so že osvojili, a kaj je to proti megalomanskim orožarskim poslom, ki jih je sposobna izvesti jemenska severna soseda.

Da je stvar še hujša, so separatisti zavzeli mesto Aden in ga iztrgali mednarodno priznani vladi Jemna, ki jo podpirajo Saudijci in v čigar imenu tudi izvajajo svoje operacije v državi. Torej, ne le, da niso sposobni premagati Hutijev, ki nadzorujejo prestolnico Sano in uničiti elemente al Kaide, ki so se zakoreninili v državi, zdaj imajo še dodaten problem.

Mimogrede, Jemen je bil do leta 1990 razdeljen na dve državi, Severni in Južni Jemen.