Kitajska s 1600 vojaki na velikih ruskih strateških manevrih Center 2019

Manevrov se v obdobju med 16. in 21. septembrom na osmih različnih poligonih udeležujejo vojaki iz osmih držav, med njimi celo dveh sovragov, Indije in Pakistana. Kitajska je drugo leto zapored po številu vojakov drugih največji udeleženec velikih ruskih strateških manevrov, ki se letos odvijajo v centralnem vojaškem okrožju.

Kitajci s svojimi 1600 vojaki, 300 enotami tehnike in 30 letali predstavljajo večino tujih 2100 vojakov, ki sicer prihajajo še iz Kirgizistana, Kazahstana, Tadžikistana, Uzbekistana, Indije in Pakistana. Na lanskih manevrih, Vzhod 2018, so Kitajci sodelovali s 3300 vojaki.

Scenarij vojaških vaj je, da je na jugozahodu Rusije nastala neodvisna država, katere vodstvo je priseglo ideologiji psevdoislamskega terorizma in s krilatimi in balističnimi raketami, prav tako pa z uporabo brezpilotnih letal, izvedlo napad na države udeleženke manevrov, sledil pa je kopenski napad. Naloga držav udeleženk manevrov je odbiti ta napad ob uporabi vseh možnih kopenskih, vodnih in zračnih sredstev.

Po besedah namestnika ministra za obrambo Ruske federacije, Aleksandra Fomina, vojaške vaje niso usmerjene proti nobeni državi, se pa navezujejo na boj proti islamskim ekstremistom, kar se tiče Centralne Azije in napade iz Afganistana in na drugi strani na napad jemenskih Hutijev na saudske cilje z uporabo raket in brezpilotnih letal.

*Povzeto po Kommersant

Kaj reči ob tej odprtosti Rusov za sodelovanje s tujimi vojskami, predvsem s kitajsko? Zavezništvo obeh držav je vedno močnejše in njuni nasprotniki bodo morali premisliti, ali v morebitni vojni proti eni, ne bodo tvegali tudi vojne proti drugi. V Evropi bi to lahko pomenilo, da se NATO ne bi soočil samo z ruskimi, ampak kmalu tudi s kitajskimi vojaki. Kar popolnoma spremeni razmerja moči.

Vse skupaj se vojaških manevrov udeležuje skoraj 130000 vojakov, 20000 enot tehnike in 600 letal.