Greh Justina Trudeaua. Se spomnite, ko ste se kot otroci za pust preoblačili v Indijance?

Kanadski predsednik vlade je leta 2001, za časa svojega učiteljevanja, sodeloval na zabavi na zasebni šoli v Vancouveru, poimenovani Arabska noč. Ob tem se je zamaskiral v Aladina in svoj obraz počrnil. 29 let je bil tedaj star Trudeau. Na fotografiji, ki je prišla v javnost, je viden turban na njegovi glavi.

Če vam zdaj ni jasno, v čem bi naj tu bil problem, potem ne poznate kulturne vojne, ki divja v ZDA in tudi v Kanadi in počasi sili tudi v Evropo. Blackface, ko se posameznik zamaskira v temnopoltega človeka, tako da si pobarva obraz, je obveljal za izraz rasizma.

Kanadski predsednik vlade se je že opravičil:

‘Tega ne bi smel storiti. Moral bi vedeti bolje, a nisem. Žal mi je.’

Ne samo ene fotografije, ampak tri so izbrskali novinarji. Cela drama.

Se spomnite, ko ste se kot otroci za pusta preoblačili v Indijance? Prepričan sem, da nihče takrat ni msilil, da je rasist. No, otroci tako ali tako ne. Starši še manj. Na Indijance se je v Sloveniji vedno gledalo pozitivno. Bi zdaj v teh časih kdo trdil, da je to izraz nestrpnosti do njihove skupnosti in bi to morali prepovedati? Če smo že pri tem, bi v zabavnih oddajah, kakršna je recimo Znan obraz ima svoj glas, morali prepovedati, da bi kdo oponašal Tino Turner? Navsezadnje je temnopolta. Te stvari gredo v ekstreme. Pred časom si je ameriška najstnica za maturantski ples oblekla tradicionalno kitajsko obleko in fotografijo objavila na družabnih omrežjih, za kazen pa požela poplavo sovraštva. Že takšne malenkosti so postale problematične.

Vse skupaj je noro in kaže na to, kako se problema rasizma ne bi smel lotevati. Zdaj je bolj pomembno, če si je kdo v mladosti pobarval svoj obraz na črno, kot da ameriška policija tiranizira temnopolto prebivalstvo ali da obstajajo očitne sistemske ovire za temnopolte. Bolj pomembno je tudi, da se je kanadski predsednik vlade pred leti preoblekel v Aladina, kot to, da prodaja orožje Saudski Arabiji. Ker, zaradi prvega bi lahko bil kdo užaljen, zaradi drugega pa umirajo ljudje v Jemnu in tistega skoraj nihče ne registrira več. Žalostno.

Seveda, če bi si kdo obraz pobarval na črno in se potem pretvarjal, da je opica, v želji, da užali vse temnopolote, bi to res bil rasizem. Dejanje vredno obsodbe. Ampak, da se nekdo preobleče v Aladina? Dajte no.