Podpora vladi pada, politično razmerje moči ostaja enako

Mogoče je razlaga za padec podpore vladi enostavna. Zaradi vedno večjih trenj med koalicijo in Levico, so volivci slednje vlado nehali podpirati. Neuspešen poskus uveljavitve večjih poslanskih privilegijev in razbremenjavanje tistih z višjimi dohodki, medtem ko bodo revnejšim kapljali centi, bi prav tako lahko imela vpliv. Tudi nesposobnost lotiti se nekaterih dolgotrajnih problemov, bo vedno bolj odbijajoča. Po drugi strani sem iskreno skreptičen, da cirkus okoli Sove in domnevne zaposlitve njegove znanje tam, veliko škoduje predsedniku vlade. Prej utrjuje nasprotovanje tistih, ki ga že tako ne marajo.

Javnomnenjska raziskava Mediane za Pop Tv je vladi namerila 43,7% podporo, medtem ko je Ninamedia pred dnevi za RTV Slovenija namerila 49,2%. To ni tako slabo, a trend padanja podpore je očiten.

Razmerja med političnimi strankami ostajajo podobna kot v preteklosti. SDS in LMŠ sta po Mediani na vrhu, obe z okoli 25% opredeljenih volivcev. Ninamedia je LMŠ postavila mnogo višje, na čez 30% opredeljenih, SDS pa na 20%. Obe SD, Levico in NSi postavljata v drugo ligo. Najbolj pomembno ta hip je, da stranke trenutne koalicije še vedno uživajo večino podpore, da SDS nima veliko možnosti sestaviti koalicije, da pa je tudi dovolj neopredeljenih, da nas spet kdo osreči z novo instant stranko in novimi obrazi. Kot da tega v zadnjih letih že ne bi bilo dovolj.

Če ne upoštevamo samo opredeljenih volivcev, je Mediana LMš namerila 15,8%, SDS 15,7%, Levici 7,2%, SD 5,4%, NSi 5%, SNS 3%, DESUS 2,8%, SAB 2% in SMC 1,8%.

LMŠ še vedno ostaja prevladujoča sila liberalne sredine, saj SMC tudi z menjavo vodstva ni uspel večji preboj. Podpora se je nekoliko dvignila, a še vedno ni tako visoka, da bi lahko prebila prag za vstop v Državni zbor. No, pri tako nizkih odstotkih je lahko pred volitvami dovolj že en odličen nastop na predvolilnem soočenju, da se doseže 4%. SAB se nahaja podobno nizko kot SMC. Novic, da bi se delalo na združitvi tega tabora pod okriljem ene stranke medtem ni.

SLS kljub nekaj več dobljene pozornosti ni uspelo izboljšati svojega rezultata, kar je predvsem slaba novica za SDS, ki si tako težko obeta novega zaveznika v Državnem zboru. Že sam preboj te stranke bi zelo spremenil razmerja moči, tudi če bi to uspelo le za las.