Američani zdaj Sircem kradejo nafto

Temu, kar počnejo v Siriji, ni mogoče reči drugače kot kraja in ameriški predsednik Donald  Trump se s tem celo hvali. Prišli so in si vzeli nafto, ker to lahko. Iz umika ameriških sil iz Sirije tako v resnici ni prišlo. Prišlo je le do njihove prerazporeditve, s severa države v bližino naftnih nahajališč. Tisti vojaki, ki so se umaknili v Irak, brez da bi pri tem dobili soglasje iraških oblasti, mimogrede, so se vrnili v Sirijo. Američani nameravajo v državo poslati celo 30 tankov Abrams.

Kratkoročno ni posebej verjetno, da bi sirske oblasti skušale izgnati Američane.  Dovolj imajo problemov drugje po državi. Množijo se znamenja, da se približuje nova večja ofenziva v uporniško trdnjavo Idlib. Medtem se počasi uresničuje sporazum med Moskvo in Ankaro o ureditvi razmer na severu Sirije, ki je zahteval umik Kurdov. Na podlagi tega sporazuma so sirske oblasti dobile pod nadzor dodaten del svoje države.

Dolgoročno bodo Američani le stežka obdržali svojo prisotnost v Siriji in bodo državo zapustili sami, ko jim bo ohranjanje čet na terenu začelo povzročati vedno več sivih las.

V četrtek je sirski predsednik Asad v intervjuju ameriškega predsednika Trumpa imenoval za najboljšega ameriškega predsednika. ‘Zakaj?’ se je vprašal sirski predsednik. ‘Ne, ker bi njegova politika bila dobra, ampak zato, ker je najbolj transparenten predsednik. Vsi ameriški predsednik delajo zločine in potem dobijo Nobelovo nagrado ali se delajo za zaščitnike človekovih pravic in unikatnih in briljantnih ameriških ali zahodnih principov, ampak vse kar so, je skupina kriminalcev, ki zastopa interese ameriških lobijev velikih podjetij za orožje, nafto ali drugo. Trump transparentno pove, da ‘hočemo nafto.’ To je realnost ameriške politike najmanj od druge svetovne vojne naprej. ‘Hočemo se znebiti te osebe…. Hočemo zagotovite storitev v zameno za denar.’ To je realnost ameriške politike.’

Asad je v svoji diagnozi točen. To je narava ameriške zunanje politike, ki se ne spreminja ne glede na to, kdo je gospodar v Beli hiši. Presenetljivo je le, da Trump to pove na glas, kar prispeva k določenemu nelagodju. Vsi smo navajeni, da Američani pridejo, zahtevajo spoštovanje človekovih pravic, odstranitev diktatorja in potem bombardirajo in razgrabijo bogastvo ciljne države, ne pa da odkrito povedo, da jim je mar samo za nafto, kot je to storil Trump.

Ampak po drugi strani, zakaj bi se pretvarjali?