Michael Bloomberg se je pridružil predsedniški tekmi, Pete Buttigieg z najvišjo podporo v Iowi

Nekdanji 77 letni župan New Yorka  je v nedeljo najavil svojo kandidaturo za predsednika ZDA in se s tem pridružil že nekoliko zmanjšani druščini demokratov, ki se borijo za nominacijo demokratske stranke. Bloomberg nima kdo ve koliko podpore, ima pa dovolj denarja, s katerim si lahko hitro izgradi prepoznavnost. Ob svoji najavi je eden najbogatejših Američanov lansiral tudi za 34 milijonov $ političnih oglasov.

‘Za predsednika kandidiram, da bi premagal Trumpa in obnovil Ameriko. Ne moremo si privoščiti še štiri leta brezobzirnih in neetičnih dejanj predsednika Trumpa,’ je pojasnil v nedeljo in se s tem pridružil drugim kandidatom v demokratski stranki, ki so si zadali, da bodo svojo podporo nabirali tudi z odločno opozicijo trenutnemu ameriškemu predsedniku. ‘On predstavlja eksistencialno grožnjo naši državi in našim vrednotam,’ je še dodal.

Koga bo nagovarjal 54 milijard $ vreden Bloomberg? Da bi si pridobil demokratsko nominacijo, mora najprej prevzeti plašč po anketah vodečega bivšega podpredsednika v Obamovi administraciji, Joesepha Bidena, ki je trenutno še vedno prvi obraz bolj sredinskega, zmernega dela stranke, ki noče videti večjih sprememb in ji je v prvi vrsti najbolj mar le to, da ponovno osvoji predsedniško mesto. Pod stricem Joem vseobsežne reforme zdravstvenega zavarovanja ne bo, kar obljublja Bernie Sanders in korak za njim tudi Elizabeth Warren, prav tako pa bo zdravstveno zavarovanje deležno le delnih popravkov pod Bloombergom.

V Iowi, v državi, kjer se bo tekma naslednje leto začela zares, je prvo mesto v anketah javnega mnenja prevzel župan South Benda v Indiani, Pete Buttigieg. To je pomembno. Povsem očitno je, da ima Biden težave s spominom, da pogosto ne zna sestaviti normalnega stavka in celo včasih pozabi, kje je. Povrhu obtožbe na njegov račun, da je svojemu sinu pomagal do dobrega položaja v ukrajinskem podjetju Burisma, kar je proti njemu hotel izkoristiti tudi predsednik Trump, niso povsem nedolžne.

Kljub temu, da je v demokratski tekmi veliko tekmecev, v resnici obstajata le dva tabora. Tistega progresivnega, v katerem je Bernie Sanders in ga nagovarja, včasih mogoče celo s figo v žepu, Elizabeth Warren, elite v stranki in v medijih nočejo videti zmagovitega. To se vidi po medijski obravnavi, ki je očitno naklonjena bolj liberalnemu taboru, katerega vodilni obraz je pač postal Joe Biden. Toda, ker se Biden zdi nezanesljiv, je treba v ospredje potisniti tudi koga drugega. Pete Buttigieg je tako dobil svojo priložnost, a vedeti moramo, da njegova priljubljenost za zdaj ne presega Iowe.

Bo Michael Bloomberg tisti, ki bo zedinil zmerni, sredinski del demokratske stranke in se potem pomeril z dvojcem Sanders – Warren? Denarja ima dovolj, da pokupi dovolj političnih oglasov in mogoče lahko s tem izniči negativen učinek odsotnosti v kampanji do zdaj. Kako bo pri tem uspešen, bo pokazal čas. Vemo le to, katerih glasov ne bo osvojil: gre za bolj radikalni del stranke, ki zahteva odločne reforme v korist večje socialne pravičnosti. Milijarder jih bo pač težko nagovarjal. Druga zgodba je njegov morebiten spopad s Trumpom. Republikancem bo zelo težko Bloomberga obkladati s socialistom in strašiti z Venezuelo.

Za zdaj ankete javnega mnenja še vedno kažejo na vodstvo Bidena, ki mu sledita Sanders in Warren, Pete Buttigieg pa je s pod deset odstotki na četrtem mestu. Zaradi znamenj, da bo Bloomberg kmalu del tekme, so tudi njemu merili podporo. Ta je za zdaj minimalna.

Strategija nekdanjega župana New Yorka je, da se izogne zgodnjim državam, kakršna je Iowa, v katerih nima možnosti in vse stavi na z delegati bogate, ki sledijo in se tam spopade s tistim tekmecem, ki mu bo uspelo priplavati na vrh.

One thought on “Michael Bloomberg se je pridružil predsedniški tekmi, Pete Buttigieg z najvišjo podporo v Iowi

Komentarji so zaprti.