Turčija zavira sprejetje obrambnega načrta NATO pakta za Baltik in Poljsko

Le še en spor med Turčijo in preostankom zavezništva se kaže v neenotnosti do obrambnega načrta za Poljsko in baltske republike. Turki namreč zahtevajo, da se istočasno sprejme načrt za obrambo Turčije. Težava le, da Ankara hoče več politične podpore v njihovem boju proti kurdski organizaciji YPG na severu Sirije.

Bodo ostale članice zavezništva kurdsko milico označile za teroriste in tako sprejele kompromis? Težko verjetno. Predvsem Američani ne bodo pristali na takšno trgovino.

Kako dolgo bo Turčija še vztrajala v zavezništvu? Verjetno še kar nekaj časa, ampak v realnosti bo to parterstvo le še na papirju, propagandni plakat prelepljen čez močno razpokano steno. Ankara se vedno bolj oddaljuje od zahodnih držav in nakupovanje ruskega orožja pri tem ni največji problem. Preprosto so interesi preveč različni.

Če smo že pri orožju: Turki opozarjajo, da bodo v primeru blokade prodaje letal F-35 poiskali alternativo. Rusi se zdijo najbolj logični dobavitelji, a predsednik Erdogan napoveduje tudi, da bo Turčija v petih do šestih letih proizvedla lastno bojno letalo. Glede na zahtevnost razvoja in izdelave modernih bojnih letal, je treba vsaj o tem izraziti rahel dvom.