Se bodo naši otroci morali prisilno učiti srbskega jezika? Dajte nehajte no

Bizarna afera je izbruhnila pred dnevi, ko se je slovenski predsednik vlade Marjan Šarec, mudil na obisku v Srbiji. Na skupni seji obeh vlad je srbska predsednica vlade povedala, da se bodo v okoli dvajsetih osnovnih šolah v Sloveniji otroci v prihodnje lahko učili srbsko.

Iz te izjave, se je izvalila obtožba na račun predsednika vlade, da hoče slovenske otroke malodane podvreči prisilnemu učenju srbskega jezika.  Vemo, da politična desnica levico krivi proti slovenske politike, kar naj bi se dogajalo že v času komunističnega režima, ko se je ogromno prebivalcev južnih republik priseljevalo v Slovenijo in še zdaj, ko levica mnogo bolj pozitivno gleda na sodobne migracije.

Toda, dajmo to malo premisliti. Bodo slovenski otroci res prisiljeni učiti se srbsko? Ne. Iz izjave srbske predsednice vlade lahko razberemo, da bi šlo za 20 šol.

Ali kot piše Marko Crnkovič:

V Sloveniji je blizu 800 osnovnih šol. Po kakšnih kriterijih bo izbranih tistih “dvadesetak” šol, na katerih se bodo učenci učili srbščino? Morda glede na koncentracijo domnevne srbske manjšine v določenem šolskem okolišu? In zakaj še za nameček pravijo, da bo učenje srbščine “prisilno”? Torej bi to bil obvezni predmet? Hmm. V slovenskih osnovnih šolah je med obveznimi predmeti samo en tuji jezik. Drugi tuji jezik je že neobvezni predmet ali kvečjemu obvezni izbirni predmet. In to ne v enem ne v drugem primeru zagotovo ne bi bila srbščina – ali če že, vsaj ne pod prisilo.

Resnica je takšna, da bi šlo za dodatni pouk tujega jezika. Ne za nadomeščanje angleščine ali nemščine.

Tu imamo dober primer, kako lahko iz nečesa povsem nepomembnega narediš afero in jo predstaviš kot še en dokaz zlonamernega delovanja svojih nasprotnikov. Del politične desnice je to zgodbo pograbil, ker rad širi sovraštvo do tujcev. Niso samo muslimanski migranti problem, tudi Srbi so. Pa še kdo. Komu mar, če nekaj šol, v katerih bodo otroci imeli možnost učiti se srbski jezik, ne bo pomenilo čisto nič. Da zaradi tega niti malo ne bo ogrožen slovenski narod. Gre le še za en napad v seriji številnih. Obtožba, ki se bo kmalu izgubila med številnimi drugimi, ki jih bomo še imeli možnost spremljati in bodo del slovenskega prebivalstva navdajale z nepotrebnimi strahovi, iz katerih se bo rojevalo več in več sovraštva.

Ni tako hudo. Slovenski narod je živ in zdrav in bo obstal. Če se imajo otroci možnost učiti še kak tuj jezik, je samo dobro. Še posebej, če obstaja dovolj interesa med njihovimi starši. In ne, nihče vam jutri ne bo postavil nove Jugoslavije in prisilil vaše otroke, da se učijo srbsko.

One thought on “Se bodo naši otroci morali prisilno učiti srbskega jezika? Dajte nehajte no

Komentarji so zaprti.