Sirske vladne sile napredujejo proti mestu Maarat al Nu’man

Sirske vladne sile so v preteklih dneh izolirale in obšle še eno turško postojanko v pokrajini Idlib in napredujejo proti mestu Maarat al Nu’man. Reakcija Turčije kaže na to, da bodo na koncu vladne sile lahko osvojile vso pokrajino.  Erdogan skuša s pogovori z Rusi upočasniti napredovanje, a nič ne kaže, da bi imel apetit za zaostrovanje.

Sirske vladne sile se iz smeri jugovzhoda, ob podpori ruskega letalstva, počasi približujejo mestu Maarat al Nu’man, večjemu mestu v okolici, ki leži na ključni cesti M5, ki vodi proti severu.  Iz vseh vetrov nabrani uporniki jih niso sposobni ustaviti in njihovi protinapadi se končujejo s porazi.

Sirska vlada ima za cilj pod svojo oblastjo ponovno združiti vso Sirijo. Po drugi strani bo Rusija skušala svojim zaveznikom pomagati, a hkrati tem omogočiti svojemu novemu prijatelju v Ankari, da ohrani obraz. Navsezadnje vojaki obeh držav skupaj patruljirajo na severu države in s tem preprečujejo večje spopade med turško vojsko, njihovimi zavezniki in pretežno kurdskimi borci  Sirskih demokratičnih sil, Rusi pa se tudi nadejajo dodatnih orožarskih poslov, potem ko so Turkom prodali protizračne sisteme S-400.

Izrael je v božičnem darilu izvedel omejen napad na Sirijo, ki pa ni imel večjih posledic. Letala so rakete izstrelila iz Libanona, sirska protizračna obramba pa bi jih naj po svojih navedbah prestregla.

Na drugi strani Američani ohranjajo svojo prisotnost na sirskih naftnih poljih, a so zaradi Turmpove napovedi umika in turške operacije na severu Sirije,  izgubili nadzor nad veliko ozemlja.

Vse voda na mlin sirske vlade, ki iz dneva v dan nadzoruje več ozemlja svoje države.

Posnetki bojev in obkolitve še enega turškega oporišča.