Po napadu na veleposlaništvo v Bagdadu, ZDA na Bližnji vzhod napotile dodatnih 750 vojakov

Potem, ko so Američani v soboto v letalskih napadih na meji med Sirijo in Irakom ubili 25 pripadnikov iraške milice, so protestniki v velikem številu prišli pred ameriško veleposlaništvo v Bagdadu, zaradi česar je ameriški veleposlanik že pobegnil iz države. Množica je potem vdrla v veleposlaništvo, vse to očitno z blagoslovom iraških oblasti, ki se niso preveč naprezale, da bi jih zaustavili.

ZDA so iz Kuvajta v Bagdad napotile dodatne sile, da bi okrepile položaj tistih, ki so se zdaj znašle oblegane v veleposlaništvu, iz ZDA pa so na Bližnji vzhod napotile še 750 vojakov, ki se bodo pridružili tistim, ki so že tam v imenu boja proti Iranu.

V regiji jih je že 14000, 5000 jih je v Iraku.

ZDA so za napad na svoje veleposlanitvo takoj okrivile Iran in v tem je verjetno kar nekaj resnice. Tudi svoj napad na pripadnike iraške milice, ki jo podpira Iran in ki je bila ključna v boju proti Islamski državi, so opravičile enako. Potem, ko je bil v raketnem napadu na ameriško oporišče ubit ameriški civilni pogodbeni sodelavec, štirje vojaki pa ranjeni, za napad okrivile prav iranski vpliv v državi.

V Iraku vse od nesrečne invazije ZDA leta 2003 poteka spopad za nadzor med Američani in Iranom in slednji je imel kar precej uspeha, predvsem zaradi velike šiitske skupnosti. Obe državi sta delovali kot nasprotnici, le v boju proti Islamski državi sta sodelovali v podpori iraškim oblastem. Napad ZDA na pripadnike iraške milice in obleganje ameriškega veleposlaništva sta zelo zaostrila razmere, je pa Iran (spet) dosegel taktično zmago, saj je ameriški napad bil izveden brez soglasja iraških oblasti in s popolnim ignoriranjem iraške suverenosti. To je tudi razlog, da so iraške oblasti mirno pustile množici protestnikov, večinoma pripadnikov prav tiste milice, ki je bila tarča ameriškega napada, da so se znesli na veleposlaništvom.

Američani seveda lahko grozijo in v regijo pošiljajo dodatne sile, ampak to so bolj kot ne prazne grožnje. Nekaj napadov in nekaj deset mrtvih ne bo spremenilo razmerja sil in Iran bo svoj položaj v Iraku še krepil, medtem ko bodo Američani obveljali za krvoločne in bodo javno mnenje obrnili proti sebi. Pritisk, da se ameriške vojake izžene iz Iraka, bo iz dneva v dan večji.

Množica se je medtem utaborila pred ameriškim veleposlaništvom.

Obstaja velika možnost, da bodo ZDA povsem zapravile svoj odnos, kakršen že pač je, z Irakom in bo Iran obveljal za velikega zmagovalca. Američani bi potem v svoji maniri lahko srečo poskusili v obsežni vojni proti islamski republiki, toda po katastrofah zadnjih dvajset let v Afganistanu in Iraku, bi samo norec pričakoval, da bodo tokrat uspešni.

2 thoughts on “Po napadu na veleposlaništvo v Bagdadu, ZDA na Bližnji vzhod napotile dodatnih 750 vojakov

Komentarji so zaprti.