Z novim letom ostaja podpora političnim strankam podobna kot v starem

Z velikim zanimanjem sem čakal, če se bo poteza Stranke Alenke Bratušek, da za ministrico za kohezijo predlaga koroško Slovenko Angeliko Mlinar, obrestovala. Nič ne kaže, da se bi. Anketa Ninamedie jim je namerila borih 0,8%.

S tem se mi je le še enkrat več potrdilo dvoje. Najprej, da obstaja bazen volivcev, iz katerega se napajajo liberalno demokratske stranke in vsi ti volivci so zdaj pač pri Šarcu. Drugič, da slovensko volilno telo zameri, ne le posameznikom, ampak tudi strankam in jih potem z nobeno potezo več ne prepričaš, da te še kdaj podprejo. To je tudi razlog, zakaj imamo vedno nove stranke. Alenki Bratušek niti Angelika Mlinar ne pomaga.

Ninamedia je največ podpore namerila Šarčevemu LMŠ, 19,4%. Prav je, da rečemo Šarčev, kajti on je tisti, ki privlači volivce in ko se bo enkrat ta romanca končala, bo stranka bržkone strmoglavila. SDS drži svojo podporo, 16,9%. Njihov najbolj logičen partner, NSi, ima 6,5%. Da bi SDS lahko sestavila koalicijo, bi potrebovala še več zaveznikov. To bi lahko bila SLS, ki pa ji glasno ropotanje  zaradi volkov in medvedov na podeželju ni veliko koristilo in ostaja pri 2,4%. No, to je še vedno dovolj, da lahko upajo na preboj. Pri teh nizkih odstotkih je že kakšen dober nastop na soočenju lahko dovolj.  SD je pri 8,1%, Levica pri 6%, DeSUS 2,9% in SNS pri 2,3%.

Še ena stranka, ki ji nov obraz na čelu nič ne koristi, je SMC. Njihova podpora je minimalna.

Iz slovenske politike se je v soboto na kongresu DeSUS poslovil Karl Erjavec. DeSUS je bila dolga leta ključna stranka v političnem prostoru, saj je zagotavljala potrebne glasove temu ali onemu političnemu bloku. Erjavec je bil pri tem precej osovražen, a uspevalo mu je nagovoriti dovolj volivcev, da je stranka ostala pomemben faktor. Zanimivo bo opazovati, kaj bo prinesla sprememba vodstva.  Čisto mogoče je, da Aleksandra Pivec ne bo prinesla nobenega preboja. Marsikdo, ki je glasno navijal zanjo, je to počel samo zaradi tega, ker je hotel videti poraz Karla Erjavca. Po drugi strani je čisto mogoče tudi, da je DeSUS dobival podporo samo zaradi svojega predsednika.  Aleksandra Pivec je relativno nov obraz in se bo morala zdaj dokazati.  Najprej pri iskanju kandidata za novega obrambnega ministra.

V tem trenutku so razmarja sil med obema blokoma stabilna. SDS še vedno nima dovolj zaveznikov in predčasne volitve bi prinesle le močnejšega Šarca, a isto dinamiko iskanja večine. Odločati bi se moral med NSi in Levico. Čisto mogoče pa je, da se pojavi spet nova instant stranka, a  dvomim, da bi ta, vsaj kratkoročno, lahko imela večji uspeh.