‘Evropska unija potrebuje kredibilne vojaške zmogljivosti’

Tako predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na svetovnem gospodarskem forumu v Davosu. Zanesljive vojaške zmogljivosti Evropska unija potrebuje, da bi se lahko odzivala na krize, ta ‘trda’ moč pa naj bi bila komplementarna z zvezo NATO, a hkrati različna od nje.

Dogodki v svetu kažejo, da so evropske države povsem nepomembne in capljajo za Američani. Evropejci smo tako povsem nesposobni, da bi narekovali dogajanje na Bližnjem vzhodu in nimamo nobenega vzvoda, bi obranili jedrski sporazum z Iranom, ki so ga ZDA že spodkopale. Še več, soočene z ameriškim grožnjami, se evropske države uklanjajo diktatu iz Washingtona, čeprav si ne želijo nove krize.

Evropska unija je edina povezava, skozi katero lahko Evropejci na svetovnem odru nastopamo kot omembe vredna sila. Druge ni. NATO je le ameriško zavezništvo, v katerem, vsem lepim besedam o partnerstvu navkljub, moramo sledili močnejšim ZDA in smo v nevarnosti, da bomo uporabljeni kot topovska hrana proti Rusiji. Zato je ključnega pomena, da izgradimo obrambne strukture, ki nam bodo omogočale varovanje naših interesov vsaj v neposredni soseščini. Prav nespodobno je, da nimamo toliko volje, da bi skušali popraviti zmešnjavo, ki smo jo pomagali ustvariti v Libiji in sta zdaj tam Rusija in Turčija pomembnejša igralca, kot smo to Evropejci. Pri tem tema dvema državama to uspeva z minimalnim vložkom.  Rusi imajo na voljo nekaj plačancev in Turki tja izvažajo oborožene milice iz Sirije in nekaj svojih vojakov.

Ne bi smelo ostati le pri besedah. Čas je že, da Evropska unija dobi ustrezno vojaško komponento in da se države članice zavežejo h krepitvi svojih sil, vse to pa mora biti koordinirano z bolj agresivno zunanjo politiko v neposredni soseščini. Evropejci moramo, če nočemo postati igrišče drugih velikih sil, stvari vzeti v svoje roke. Zdaj, ko Evropsko unijo zapuščajo Britanci, bi nam to mogoče celo lahko uspelo.