Slovenija zainteresirana za krepitev odnosov z Iranom na področju pridelave medu

Kratka novica iranske tiskovne agencije, ki ne bi smela razburiti nikogar. Slovenska veleposlanica v Teheranu, Kristina Radej, je iranski tiskovni agenciji povedala, da je Iran tretja ali četrta največja proizvajalka medu na svetu in Slovenija namerava sodelovati z Iranom v šolanju in raziskovanju in je tja pripravljena izvoziti opremo in načrtuje poglobitev pozitivnih odnosov.

Ne bomo jim prodajali orožja, le sodelovali bomo na področju, kjer smo med vodilnimi na svetu, vse to v korist navadnih iranskih državljanov. Ampak to nekateri kljub temu smatrajo za neprimerno.

Screenshot_2020-01-23 (12) Boštjan Perne ( bostjanperne) Twitter(2)

Politika gospodarskih sankcij je druga oblika vojne, pri čemer najbolj trpijo navadni ljudje. Zapiranje vrat gospodarskim stikom in oteževanje življenja ljudem, na laž postavlja vse izražanje sočutja zaradi žrtev represije režima in pozive k svobodi, blagostanju, demokraciji, spoštovanju človekovih pravic. Kdorkoli z gospodarsko vojno ljudi peha v revščino, da nekateri celo morajo umreti zaradi pomanjkanja zdravil, ta ne more resno trditi, da mu je mar za usodo iranskega ljudstva.

Za Slovenijo je pomembno, da pušča odprta vrata sodelovanju s čim več državami po svetu. V našem interesu je, da tudi v Ianu spoznajo, da smo vodilni v pridelavi medu, vsaj kar se kvalitete tiče. S tem delamo na svoji prepoznavnosti, kar se nam bo v prihodnosti samo obrestovalo. Na nek način je to oblika diplomacije, ki je mnogo bolj pomembna od raznih deklaracij, kako naj v tej ali oni državi upoštevajo človekove pravice, vsekakor pa ima večji učinek, kot neumno ponavljanje za ZDA, kakor je bilo priznanje Juana Guiadoja za predsednika v Venezueli, na primer.

Naj na tem mestu izrazim nasprotovanje gospodarskim sankcijam, ki imajo za cilj uničevati navadne ljudi, da bi se ti potem v obupu uprli svojim vladajočim. To je vojna, le da z drugimi sredstvi. Prav tako je nedopustno, da cilj postanejo športniki, kakor je primer z ruskimi, ki so cilj obsežne kampanje. Enako velja za novinarje, ki se jih v primeru, da prihajajo iz napačnih držav, pogosto obravnava kot sovražne agente.