Množični protesti proti prisotnosti ameriških sil v Iraku

Na pobudo vplivnega šiitskega klerika in politika, Muqtdade Al-Sadra, so se danes množice Iračanov zbrale na ‘pohodu milijona’, na katerem so zahtevale umik ameriških čet. Pohod se je začel ob osmi uri zjutraj in udeleženci so preplavili ulice Bagdada.

irakprotest

Število udeležencev je težko oceniti, a vsekakor je bilo zelo veliko. Mogoče res čez milijon. Molk in ignoranca večine zahodnih medijev ob tem ne preseneča. The Associated Press je na primer sporočil, da se je protesta udeležilo nekaj sto ljudi.

Pretiravanje števila udeležencev protestov, ki jih zahodne sile podpirajo in molčanje ob večjih protestih tistih, ki jih ne, ni nič novega. Nič presenetljivega ni tudi zatrjevanje, da se provladnih shodov ljudje udeležujejo pod prisilo, medtem ko večina razmišlja drugače. Nazadnje je bilo tako v Iranu, prej v Venezueli. Realnost potem kmalu postavi stvari na svoje mesto. Ne v Venezueli, ne v Iranu,  opozicijske sile, na katere stavijo v Washingtonu, niso prevladale. Ker se to ni zgodilo, je bilo tudi konec poročanja o njihovih protestih.

V Iraku je jasno, da je zelo veliko ljudi, ki nasprotujejo prisotnosti tujih, predvsem ameriških čet. Res je tudi, da je država zelo razklana. Obstaja nevarnost državljanske vojne. Vse je še slabše, ker je Irak bojišče ZDA in Irana.