Sirske vladne sile zavzele mesto Maarat Al-Nouman, ofenziva se nadaljuje

Uporniki so naj jugu pokrajine Idlib doživeli zlom in vladne sile so ob podpori svojega in ruskega letalstva zavzele mesto Maarat Al-Nouman, pri tem pa še eno turško vojaško postojanko pripeljale le korak do obkolitve. To bi bila potem že tretja turška opazovalna točka na sirskem ozemlju, ki bi jo vladne sile obšle in izolirale.

Nedejavnost turških oboroženih sil in vedno tišji protesti turškega vodstva ob ofenzivah sirskih vladnih sil kažejo na to, da so Turki svoje zaveznike v pokrajini Idlib pripravljeni žrtvovati. Tega jih vedno bolj obtožujejo tudi sami uporniki, češ da so oslabili obrambo s tem, ko so v Libijo poslali že 2400 borcev, po navedbah Libijske vlade narodne enotnosti, pa naj bi jih nameravalo tja priti kar 8000.

Do bojev prihaja tudi v zahodnih predmestjih Alepa, a za zdaj z manjšimi uspehi vladnih sil.

Počasi se približuje mati vseh bitk v pokrajini Idlib, za samo mesto Idlib, katerega osvojitev bo pomenila konec bojev v tem delu Sirije in zaključek sanj številnih skrajnih skupin, ki so si to pokrajino vzele za domovanje. Čisto mogoče je, da se bodo številni borci podali v Libijo, kamor jih izvažajo turške oblasti, nekateri se bodo vrnili domov, kjer bodo predstavljali resno varnostno grožnjo, del pa bo
zaposlitev našel v tistih delih Sirije, ki jih zasedajo turške oborožene sile, torej na samem severu. Za razliko od uničevanja upornikov, bo sirska oblast s Turki imela večje težave, saj jih vojaško, če se Turki odločijo braniti svoje pridobitve, ni sposobna pregnati. Prav tako ob tem ne bo mogla računati na rusko zračno podporo, saj v Kremlju niti pod razno ne bodo hoteli poslabšati odnosov z Erdoganom.

Podoben problem bodo predstavljali Američani, ki so v Siriji v slabšem položaju, kot Turki, saj jih je manj in so zaradi razmer v Iraku vedno bolj izolirani, a zoper katere Rusija ne bo v nobenem primeru pripravljena uporabiti sile, sirske oborožene sile pa bodo nerade tvegale neposreden obračun.

Kaže, da bo Sirija še nekaj časa razdeljena, le da bo prisotnost Turčije in ZDA mnogo bolj omejena, kot smo si to mislili še pred nekaj leti. Bo pa zagotovo, ko bodo boji ponehali, še dolgo časa žrtev brutalne vojne drugega tipa, gospodarskih sankcij.

Neznanka ostaja usoda Kurdov.

Mimogrede, strategija sirskih vladnih sil, da obkolijo upornike in jim potem ponudijo izhod na druga področja pod nadzorom upornikov, se je izkazal za zelo uspešnega. Z zadnjega bojišča se bodo očitno umaknili kar v drugo državo, torej v Libijo.

Ob zadnji ofenzivi sirskih vladnih sil obstaja velika nevarnost, da bodo uporniki priredili napad s kemičnim orožjem in s tem skušali mednarodno skupnost, torej ZDA, prepričati v nujnost napadov na sirske oborožene sile. To seveda ne bi bilo prvič, a bi težko spremenilo razmerja sil na terenu.