Twitter za stalno suspendiral račun spletne strani Zero Hedge

V petek je družabno omrežje twitter za stalno suspendiralo račun ameriške libertarne spletne strani Zero Hedge. V enem izmed svojih zapisov se je avtor spraševal, ali ni koronavirus biološko orožje, ki je ušlo izpod nadzora in je celo delil fotografijo, ime in naslov kitajskega znanstvenika, ki bi naj o tem imel informacije in morebiti celo bil odgovoren za širjenje virusa.

S tem bi naj napeljeval k nadlegovanju kitajskega znanstvenika, čigar podatki so sicer splošno dostopni. Nekaj, za kar si je kazen zaslužil, a je izbris pretiran.

Zero Hedge je imel na družabnem omrežju twitter 670000 sledilcev. Spletna stran pogosto širi bolj populistične, tračarske zapise, a je velikokrat tudi pomembne vir alternativnih pogledov na svet.

Na zahodnih družabnih omrežjih že kar nekaj časa poteka kampanja čiščenja nezaželenih glasov. Seznam je dolg. Cilj so do zdaj bili konservativci v ZDA, uporabniki, ki so preveč širili rusko verzijo dogodkov v svetu, Venezuelci, ki so podpirali Madura, nazadnje so začeli izganjati Irance, ki niso potrjevali poročil zahodnih medijev.

To je razumljivo. Že dolgo časa se ruši prevlada večjih zahodnih medijev, ki so večini sveta narekovali, o čem morajo govoriti in pisati in koga sovražiti in podpirati. Ta sistem je deloval tako, da so veliki mediji, kakor The New York Times ali CNN nekaj objavili, vsak provincialni časopis v svetu pa je to samo prepisal in potrdil. A s prihodom televizij, kakršna je katarska Al Jazeera in ruska RT, se je to močno spremenilo. Še hujši udarec jim je povzročil splet, ki je omogočil, da milijoni navadnih podameznikov rušijo prevlado velikih. Družabna omrežja so to naredila nadvse preprosto. Da bi to preprečili, družabna omrežja počasi blokirajo več in več pomembnih glasov, ki jim niso po volji.

A to seveda ne bo delovalo. Na spletu je dovolj alternativ, kamor se lahko pregnani zatečejo in ironija je, da je ruska VKontakte postala zatočišče tistih, ki bi radi še naprej svobodno komunicirali s svetom. Kdo bi si leta 1975 lahko mislil kaj takšnega? Alternativ je veliko. Minds, Gab, Steemit, DTube in tako dalje. Ko je nekdo izgnan s facebooka, to ne pomeni, da je nehal obstajati. Le nekje drugje je, kjer ga facebook ne more več nadzorovati.

V prihodnosti bomo vedno bolj živeli v mehurčkih in drug mimo drugega, ni pa pričakovati, razen če nam uvedejo diktaruro in cenzuro, da bi vsi spremljali ene in iste medije in bili odsekani od alternativ.

Pričakujemo lahko, da bo čisčenje nezaželenih na nekaterih ameriških družabnih omrežjih vedno hujše.