62 odstotkov vprašanih bi raje šlo na predčasne volitve

Takšen je rezultat ankete Dela.  62,8% vprašanih je naklonjenih predčasnih volitvam in 26,4% sestavi nove koalicije. Ostali so neopredeljeni.

Za sestavo nove koalicije v tem sestavu Državnega zbora je v resnici samo ena možnost. SDS, NSi, SMC in DeSUS. Odpadel je SNS, potem ko je, oh kako tipično, član SDS preveč izzival. Nekdanji minister za notranje zadeve in upkojeni poslanec SDS, Jožef Jerovšek je na twitterju namreč zapisal, da v njegovih sanjah Erjavec, Jelinčič in Bratuškova kleče na koruznih zrnih čakajo na sprejem pri Janši, nekaj kar mu je prvak SNS zameril. ‘Dragi @drVinkoGorenak, verjetno si imel mokre sanje o tem, da na koruzi klečim pred vrati tvoje stranke. To se ne bo zgodilo, saj imamo za razliko od marsikoga v @SnsStranka lastno glavo, lastno razsodnost, predvsem pa ponos,’ je zapisal prav tako na twitterju.

In tako je SNS iz igre.

SDS, NSi, SMC in DeSUS lahko skupaj še vedno zberejo 48 poslancev, toda pozor, kdo ve, kakšne igre se pletejo v ozadju. Niso vsi poslanci SMC in DeSUS stoodstotni. Marjan Šarec bi lahko kakšnemu poslancu SMC ponudil dobro mesto na listi LMŠ-a, recimo.

SMC je mrtva stranka in tega se zdaj zavedajo že vsi. Izvolitev Počivalška za predsednika ni dviginila podpore, ki je izredno nizka. Predčasne volitve pomenijo smrt za stranko, zato marsikateri poslanec razmišlja z denarnico. Nova koalicija, tudi če pod Janšo, pomeni še dve leti politične kariere. Pri tem jim očitno jeza njihovih volivcev, ki so jih podprli ravno zato, da Jaša ne bi postal predsednik vlade, ne predstavlja ovire.

DeSUS je v drugačnem položaju. Predčasne volitve bi jim lahko bolj koristile, kot povezovanje z Janšo. Namreč, tudi SAB ima trenutno nizko podporo in Aleksandra Pivec bi se na volitvah lahko znebila pomembne tekmice, ki vedno bolj, zavestno, posega v volilno bazo njene stranke. Prav tako je Aleksandra Pivec z nadomestitvijo Erjavca postala nekakšen nov obraz in ima možnost, da doseže odboj v podpori stranke. Zato se predčasne volitve za DeSUS zdijo bolj racionalna izbira.

Ampak če kaj, potem politika pogosto ni stvar racionalnih odločitev.

Če bi temu bilo tako, bi SDS za predsednika vlade ponudila nekoga novega, ne Janše. Zadržki do sodelovanja bi bili v trenutku mnogo manjši.