Papež Frančišek za višje davke za bogate

Papež Frančišek je med sredinim srečanjem s predstavniki Mednarodnega monetarnega in finančnimi ministri iz latinske Amerike izrazil mnenje, da je nižanje davkov za bogate del strukture greha.

‘Strukture greha danes vsebujejo davčne reze za najbogatejše, kar je pogosto opravičevano v imenu investicij in razvija; davčne oaze za zasebni in korporativni dobiček in možnost korupcije s strani nekaterih največjih podjetij na svetu, pogosto v sovzočju s kakšnim dominantnim poliitčnim sektorjem,’ je povedal papež.

Frančišek si s tem zagotovo ni ustvaril novih prijateljev v delu krščanskega sveta, ki vedno bolj verjame v osebno odgovornost posameznika in so jim davki malodane kraja denarja ‘produktivnim’ slojem prebivalstva. Del krščanstva se je na žalost povsem podredil veri v moč denarja in malodane slavi kapitalistični sistem in to še toliko bolj, ker se boji porasta moči levičarskih populističnih gibanj, ki zahtevajo redistribucijo ustvarjenega.

A med zahtevami za višje davke za bogate in ukinitvijo kapitalizma je velik korak. Upam si celo trditi, da so pretirane razlike med bogatimi in revnimi, nenehno nižanje davkov za bogate in porast števila neverjetno bogatih ljudi, ki imajo močan vpliv na politični proces, pogubne za sam kapitalizem in hkrati seveda tudi za demokracijo.

Frančišek ima povsem prav.