Čemu ste odstopili, gospod predsednik, če niste hoteli Orbanove Slovenije?

Marjan Šarec je malo čudno načrtoval svojo nadaljno politično pot, ko je odstopil z mesta predsednika vlade. Želel je, da gremo vsi skupaj hitro na predčasne volitve, jasno, ker mu ankete javnega mnenja kažejo dobro. Mislil je, da bo do konca leta že spet udobno na položaju predsednika vlade, le da z mnogo močnejšimi kartami v rokah. A če je to že načrtoval, bi moral pripraviti potrebno podlago. Če nič drugega, bi se moral sporazumeti s predsednikom SMC in preprečiti možnost sestavljanje neke druge koalicije.

Tega povsem očitno ni storil in zdaj je predsednik SDS, Janez Janša, zelo blizu tega, da sestavi novo koalicijo in se že tretjič zavihti na mesto predsednika vlade.

Marjan Šarec se je na svojem Facebook profilu razpisal:

Vprašati se moramo, če želimo Orbanovo Slovenijo, ali želimo suvereno, nam lastno Slovenijo. Ve se, kateri predsedniki strank imajo zdaj odločitev v svojih rokah. Izbira je jasna…ohranjanje položajev in asistiranje pri vsem zgoraj navedenem, ali predčasne volitve, kjer bodo odločili ljudje!

Vse lepo in prav, toda politiki so le ljudje s svojimi interesi in marsikdo je hitro pripravljen požreti svoja načela, da se še za dve leti obdrži na stolčku, ali pa da iztrži kaj več. Tudi takšni, katerih stranke so dobesedno nastale kot anti Janša učinek in jih drugače sploh ne bi bilo. Stranke, ki so še pred kratkim zagotavljale, da s SDS niso pripravljene sodelovati in so zaradi tega tudi dobile podporo volivcev.

Krivda, da smo zdaj v takšnem položaju, leži samo pri Marjanu Šarcu. Lahko bi vladal dalje in skušal obvladovati nemirno koalicijo. Odločil se je, da skuša izsiliti predčasne volitve in s tem vsaj za kratek čas pobudo dal v roke drugim.

Pogovarjamo se o tem, kakšno ponudbo bo kdo dal, katere resorje bo kdo zasedel…Morali pa bi se vprašati, komu bo ta vlada podrejena, če se mediji stranke SDS dokazano (in SDS tega niti ne zanika) financirajo iz Madžarske, da o spornih kreditih iz Republike Srbske niti ne govorim. Namesto, da bi že bile sklicane vse možne komisije v DZ in da bi politika enotno povedala, da je to nesprejemljivo, mirno tišči glavo v pesek. Zanimivo je, da Matej Tonin, ki ga tako skrbi nacionalna varnost in se ukvarja z vsem mogočim, še ni sklical »svojega« KNOVS-a. Rajši se pogaja za pozicijo predsednika Državnega zbora. Ljudmila Novak, evropska poslanka, je svoje stališče pogumno izrazila, ker ima zgodovinski spomin in izkušnje. Očitno so v Bruslju stvari bolj jasne.

Namesto tovrstnega ukrepanja mediji poročajo o tem, da bo Janez Janša tožil mene zato, ker sem povedal tisto, kar je splošno znano. Bodimo no resni. To je tako, kot bi se morski pes pritoževal, da ga obravnavamo za nevarno žival. Stranka, katere predsednik in člani so v preteklosti in tudi dandanašnji izrekli na stotine žalitev, od mene pričakuje opravičilo za izrečeno dejstvo. Ni potrebno posebej omenjati zmerjanja novinark s prostitutkami. Da o njihovih medijih, ki se spuščajo na najnizkotnejše ravni diskreditacije, na osebni ravni. Ko kdo toži Janeza Janšo, gre za »krivosodje«, ko toži Janez Janša, je sodna pot v redu. Dvojna merila pač…

Predčasne volitve še lahko dobimo. Če jih ne bo in bo predsednik vlade postal Janša, bo tudi njemu težko obvladovati novo koalicijo, vsekakor pa ne bo v položaju, da bi odločilno spremenil Slovenijo. Dve leti bosta hitro minili in potem bo prišel čas za račun in karte se bodo na novo premešale. Šarec bo tedaj v dobrem položaju, da spet postane predsednik vlade.

Možnosti, da bi dobili nekakšno Orbanovo Slovenijo je zatorej manj, kot se mnogi bojijo. Kar je bolj boleče je to, da izgubljamo čas in ne rešujemo problemov.