Nasilni protesti in orožarski posli ob Trumpovem obisku v Indiji

Za ZDA je Indija izjemnega pomena ne le kot gospodarski partner, ampak tudi kot potencialna protiutež vedno močnejši Kitajski. Ameriški predsednik Donald Trump, ki se te dni tam mudi na obisku, se tega vsekakor mora zavedati, kljub njegovi očitno pomanjkljivi izobrazbi o svetu.

Medtem ko so indijsko prestolnico zaradi novega zakona o državljanjstvu, za katerega kritiki trdijo, da je diskriminatoren proti muslimanom, pretresali nasilni protesti, ki so zahtevali sedem smrtnih žrtev, je v domači državi indijskega predsednika vlade Narendra Modija, v Gudžaratu, kar 100000 ljudi napolnilo stadion za kriket, da bi v ponedeljek prisostvovalo njegovemu srečanju z ameriškim predsednikom, poimenovanem ‘Namaste Trump’. Šlo je za poklon Američanom, ki so pod imenom ‘Howdy, Modi’ septembra med obiskom indijskega predsednika vlade v ZDA, v Houstonu v Teksasu organizirali veliko zborovanje, ki se ga je udeležilo 50000 ljudi.

Obe strani skušata dvodnevni Trumpov obisk, ki se ga udeležuje tudi njegova žena, Melania, predstaviti v čim bolj pozitivni luči in s tem nagovoriti svojo javnost. 56 odstotkov Indijcev na ameriškega predsednika gleda v pozitivni luči.

A to ni le predstava za javnost. Modi in Trump sta podpisala orožarski posel v višini 2,6 milijarde $. ZDA bodo Indiji dobavile 30 helikopterjev. Možnosti za razširitev sodelovanja so velike, saj Indija premore vedno močnejše gospodarstvo in si lahko privošči velike nakupe in Američani vsekakor hočejo del pogače, ki jo že dolgo dominirajo Rusi. Želeli bi tudi, vsekakor, da Indija postane pomemben zaveznik proti Kitajski, ki ji bodo ZDA vedno težje parirale same, a Indija je država, ki je v zadnjih desetletjih vedno vodila neodvisno zunanjo politiko in se kljub sporom s Pakistanom in Kitajsko ni pustila vkleniti v nobeno zavezništvo. V New Delhiju se pač vidijo kot samostojno veliko silo.

Prijateljstvo med Trumpom in Modijem bržkone ni samo površinsko, ampak je tudi ideološko. Modi v Indiji vodi ekonomsko liberalno politiko, ki je poročena z vedno bolj gorečim nacionalizmom, pogosto usmerjenim proti muslimanskemu prebivalstvu. Ker nagovarja hindujsko večino, je Modi zelo priljubljen. Na nek način sta Modijeva Indija in Trumpova Amerika naravna zaveznika, saj imata skupne sovražnike, a sta hkrati tako daleč narazen, da ne moreta imeti večjih konfliktov.

Kljub temu so nekatere prepreke. Indijci se recimo niso pripravljeni odreči najsodobnejšemu ruskemu orožju, kljub ameriškim ostrimi kritikam in celo grožnjam s sankcijami. Prav tako bi se za težko izvedljiv lahko izkazal obsežnejši trgovinski sporazum med obema državama.

Indijski predsednik vlade Narendra Modi se prišteva k nacionalističnim voditeljem, kakršen so Bolsonaro v Braziliji, Trump v ZDA, Orban na Madžarskem ali Erdogan v Turčiji. Seznam desničarskih voditeljev, ki se pogosto spogledujejo z avtokratskim slogom vladanja je vedno daljši. Toda, ali je njihova ideološka sorodnost lahko dovolj za globlje medržavne vezi? Sta Indija in ZDA lahko močna zaveznika? Ali pa je brezobzirno vztrajanje pri zasledovanju lastnih interesov, nekaj kar ameriški predsednik nenehno počne na gospodarskem področju, že prevelika ovira?

Odgovor na to vprašanje je hkrati namig, kakšno ravnotežje moči bo v prihodnosti nastalo v svetu.

One thought on “Nasilni protesti in orožarski posli ob Trumpovem obisku v Indiji

Komentarji so zaprti.