Janez Janša ni mojstrski strateg, je le zelo potrpežljiv človek

Tako smo dobili tretjo Janševo vlado. Po neumnosti Marjana Šarca, ki je hotel na predčasne volitve, a se pred tem ni pravočasno posvetoval s SMC-jem in preprečil vstop te stranke v koalicijo s SDS. Ni Janez Janša zaradi svoje mojstrske politike postal predsednik vlade, postal je zaradi napak svojih nasprotnikov.

Janša je na političnem prizorišču že trideset let. Dolgo je predsednik SDS. V dobrem in slabem. Če bi nenehno zmagoval, potem bi razumeli, da se ga stranka noče odreči, a temu ni bilo vedno tako. Včasih so bili rezultati zelo slabi. Drugič se je spravil v položaj, ko nihče ni več hotel sodelovati z njim in so se ga bali celo politični zavezniki. Logično bi bilo, da bi stranka v takšnih trenutkih menjala trenerja, poskusila s kom novim. Na levici se to nenehno dogaja. Ljudje prihajajo in odhajajo. Drnovšek je že zdavnaj umrl, na Ropa smo pozabili, na Bratuškovo in Cerarja bomo tudi, kje je že čas Pahorjeve vlade. Saj tudi na desnici je podobno. SLS je zamenjala veliko predsednikov. Tudi v NSi to znajo. Le v SDS je vedno en in isti voditelj.

Kot da bi bila stranka zaradi voditelja, ne voditelj zaradi stranke. Ob tem se moraš zamisliti.

Janša ni noben velik strateg. Le zelo potrpežljiv je. Vztrajen. Stranka, ki jo vodi, tudi. Vidite, tudi na tak način vam lahko uspe.

Mogoče nas čakata dve leti Janševe vlade. Mogoče celo šest. Ni dobro, da je to že tretja njegova vlada, da ni to tretja vlada SDS, z dvema ali tremi različnimi predsedniki. A kaj bi jim kdo govoril, sploh zdaj, ko so zopet na oblasti. Njihova stvar. Če potrebujejo velikega voditelja, če mislijo, da je posameznik večji od stranke in programa, da je celo samo en sam človek takšen, ki jih lahko vodi, vsi drugi so pa manj sposobni, pa naj.

Toda za demokracijo, veste, to ni dobro. Občasno je potreben svež veter. Vsi to znajo. Zakaj ne SDS?