Američani začeli z umikom iz Afganistana

Prvih nekaj sto ameriških vojakov je zapustilo Afganistan. Gre za že pred podpisom mirovnega sporazuma načrtovano rotacijo, le da tokrat nadomestila ne bo. V državi je 13000 ameriških vojakov, v kratkem pa bi se naj njihovo število zmanjšalo na 8600.

Po mirovnem sporazumu bi se naj vsi ameriški vojaki umaknili v štirinajstih mesecih, če bodo Talibani spoštovali svoje zaveze. S tem bi se končala devetnajst let trajajoča vojna, nekaj kar je ameriški predsednik Trump še v času predvolilne kampanje obljubil Američanom in kar bo lahko kot uspeh predstavil na novembrskih volitvah.

Ameriški umik ni vezan na politično stabilnost v državi. Na predsedniških volitvah sta kar dva kandidata razglasila zmago in  v ponedeljek v dveh ceremonijah prisegla kot predsednika Afganistana. Ashraf Ghani in Abdullah Abdullah sta s tem ponovila svoji potezi s prejšnjih volitev, ko sta se prav tako oba razglasila za zmagovalca, a tedaj so v dogajanje posegle ZDA in oblast razdelile med oba. Tokrat je vprašanje, če bodo Američani še pripravljeni posegati v afganistanske politične spore.