V neposrednem soočenju s Sandersom Biden ni naredil nobene resne napake

V nedeljo zvečer je CNN priredil soočenje dveh vodilnih kandidatov demokratske stranke, zaradi koronavirusa brez občinstva in spopad se je končal izenačeno. Joe Biden kljub temu, da je moral govoriti polovico časa dve uri trajajočega soočenja, ni izrekel nobene večje neumnosti in se je dobro držal. Bernie Sanders ni pretirano napadal. Soočenje se je kljub nekaterim bodicam, končalo zelo spravljivo.

To pomeni, da premika v podpori ne bo nobenega in glede na to, da Biden vodi v vseh štirih državah, ki bodo jutri, v torek, odločale, ni več veliko možnosti, da bi Sanders še lahko naredil preobrat.

Soočenje se je začelo s koronavirusom in kmalu se je izkazalo nekaj, kar je verjetno najbolj pomembno volivcem: razlika med Bidenom in Sandersom je med bolj zmerno in bolj radikalno politiko. Sanders je ves čas skušal promovirati večjo reformo zdravstvenega sistema, Biden je po drugi strani vztrajal, da se krizo mora reševati enkratno in da ni čas za revolucijo. Če bo kandidat demokratov Biden, potem jim bo obljubljal vrnitev v ‘normalnost’ časov pred Trumpom, z majhnimi popravki sistema, če bo kandidat Sanders, potem jim bo obljubljal velike spremembe, ki bodo prizadele najbogatejše in pomagale revnejšim.

Ampak, možnost, da Sanders še zmaga, skorajda ni več.  Biden bo, če ankete držijo, jutri zmagal na Floridi, v Ohiu, v Illinoisu in v Arizoni. Povsod z veliko razliko. Izkazalo se je, da je razmerje med bolj zmerno in bolj radikalno strujo v stranki nekako 60 proti 40%. Čisto mogoče je, da po torkovih rezultatih še ne bo izstopil iz tekme, saj še računa na nekaj držav, kjer bi mu lahko šlo dobro. Jasno pa je že povedal, da bo v primeru poraza podprl zmagovalca, kar zmanjšuje možnost prelivanja podpore njegovih razočaranih podpornikov k tretji stranki.

Biden je na soočenju obljubil, da bo za svojo podpredsedniško kandidatko izbral žensko. Bil bi hec, če bi to bila Amy Klobuchar.