Pentagon svojim poveljnikom ukazal, naj pripravijo načrt za zaostritev v Iraku

Pentagon je vojaškim poveljnikom ukazal, naj pripravijo načrt za zaostritev v Iraku, poroča The New York Times. Cilj bi naj bil uničenje s strani Irana podprtih iraških oboroženih skupin, ki so sicer del iraških oboroženih sil in se na njihovi strani borijo proti Islamski državi. Kljub ameriškemu atentatu na iranskega generala Solejmanija, se napadi na ameriško veleposlaništvo v Bagdadu in oporišča v Iraku nadaljujejo.

Iz Irana so včeraj prihajala opozorila, da bodo na napad nase odgovorili, že pred dnevi pa se je šušljalo o veliki ameriški operaciji, ki bi naj za cilj imela uničenje njihovih zaveznikov v Iraku.

Kot poroča The New York Times, nekaj visokih uradnikov, med njimi državni sekretar Mike Pompeo, želi izkoristiti priložnost, ki jim jo ponudilo širjenje koronavirusa v Iranu in Iraku za bolj agresivne poteze proti Iranu in s to državo povezanimi skupinami.

Nekateri se sprašujejo, ali umikanje vojakov nekaterih evropskih držav iz Iraka zadnje dni ni toliko povezano s potrebo po teh vojakih doma, za boj proti koronavirusu, ampak prej s strahom, da bo na Bližnjem vzhodu izbruhnila večja vojna.

Po atentatu na generala Solejmanija je Iran nedvomno dokazal, da lahko z raketami natančno zadane ameriška oporišča. Če bo prišlo do nove zaostritve, je malo verjetno, da bodo Iranci zopet namerno zgrešili ameriške vojake, da bi s tem zmanjšali število žrtev in Trumpovi administraciji iz rok iztrgali izgovor za hujše napade. V zelo kočljivem položaju se bo znašel tudi Irak in oblasti v Bagdadu, ki sodelujejo z ZDA, a so tudi močno povezane s svojimi sosedi na vzhodu.

Ameriški poveljnik v Iraku se je na zahteve Pentagona odzval negativno in posvaril, da bi se operacija lahko sprevrgla v večjo vojno z Iranom, Američani pa bi morali v Irak napotiti dodatne sile.