Vuhan: V novo življenje

Ob vsej propagandi proti Kitajski, je mogoče dobro pogledati tudi drugo plat zgodbe. Drugače bodo obveljale vse laži, da je Kitajska na nek način odgovorna za nesposobnost oblasti v številnih zahodnih državah, da bi se pravočasno pripravile na širitev koronavirusa. Hujše bodo posledice na zahodu, predvsem v ZDA, hujše bo tudi pretiravanje o tem, kaj se je v resnici zgodilo na Kitajskem. Pričakujemo lahko absurdna poročila o resničnem številu žrtev, ki bo toliko večje, koliko več bo umrlo ljudi v ZDA ali v Združenem kraljestvu.

Seveda, ne bodo hoteli priznati, da se je Kitajska krize lotila bolje.

CGTN je televizija v lasti kitajske države, podobno kot je RT ruski poskus, prebiti prevlado zahodnih medijev in predstaviti drugo stran medalje. Nič hudega. Dobro je, da obstajajo takšni kanali. Državnega vpliva ni mogoče zanikati, a samo naivni verjamejo, da v ZDA ali v Združenem kraljestvu, vladajoče elite ne nadzorujejo večje medije in preko njih širijo le tisto, kar jim je v interesu. Če je nekaj državno ali zasebno, v resnici ni pomembno.

Kitajski odziv je bil mnogo bolj strog, kot v Evropi in v ZDA, zaradi česar je tudi bil bolj uspešen. Izolirati eno veliko mesto (Vuhan ima 11 milijonov prebivalcev) in iz vse države tja napotiti pomoč, je lažje, kot zanikati, da je karkoli narobe, kot se je to zgodilo v ZDA in se potem soočiti z že zelo razširjenim virusom. Narobe so ravnali tudi marsikje drugje, recimo v Italiji, kjer zelo dolgo niti niso ustavili nenujne proizvodnje.

Ker se nam vse bolj očitno bliža hladna vojna med ZDA in Kitajsko, se moramo zavedati, da bo v obtoku ogromno laži. Podobno kot z Rusijo, lahko pričakujemo poplavo demonizacije, v tem primeru celo rasizma, a nikoli ne smemo izpred oči izgubiti tega, da so Kitajci prav tako ljudje, kot mi. Rasizem, se bojim, bo pomemben del te nove hladne vojne. Dobro je zato, če iščemo tudi kitajske vire informacij.