Čas ‘Jaz tudi’ (metoo) gibanja se v ZDA počasi končuje

Čeprav demokrati skušajo vse pomesti pod preprogo, obtožbe na račun njihovega predsedniškega kandidata, Josepha Bidena, da je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja spolno zlorabil pripravnico Taro Reade, ne potihnejo. Trumpova kampanja bo te obtožbe zagotovo izkoristila, ne glede na to, da so na Donaldov račun padale še mnogo hujše obtožbe. Toda to je narava politične igre. Vse se da izkoristiti.

Gibanje #metoo, ali ‘Jaz tudi’, je leta 2017 eksplodiralo po razkritjih spolnih zlorab ameriškega filmskega producenta Harweyja Weinsteina in se je hitro razširilo. Sledile so obtožbe na račun številnih moških, med njimi mnogih na visokih položajih, a kmalu je postalo  tudi del politične igre. Demokrati so z obema rokama močno pograbili obtožbe proti Trumpovi izbiri za vrhovnega sodnika, konservativnemu kandidatu Brettu Kavanaughu. Vse skupaj se je sprevrglo v javno sojenje, ob katerem so se Američani razdelili v dva tabora. Republikanci so verjeli Kavanaughu, demokrati ženskam, ki so trdile, da so njegove žrtve. Na koncu je Trumpov izbranec postal vrhovni sodnik, seveda ob glasnem zgražanju demokratov.

‘Jaz tudi’ gibanje je še poglobilo polarizacijo ZDA in kar je že prineslo dobrega v opozarjanju na zlorabe, je kmalu tudi izgubilo v vsesplošnem političnen spopadu. Republikanci pač niso bili pripravljeni verjeti, razen ob res neizpodbitnih dokazih, med katera pričanja žensk  niso spadala, napadom na svoje kandidate. Ob vseh nasprotjih med feminizmom in moderno konservativno Ameriko, to niti ni bilo nič čudnega in je bilo le nadgradnja že obstoječe kulturne vojne.

Ker gibanje ni uspelo preseči političnih delitev, je počasi začelo izgubljati svojo moč. Zadnji žebelj v krsto bi ji lahko zabil prav Biden, oziroma reakcije demokratov in medijev, ki ga podpirajo. Zdaj, ko so sami cilj obtožb, naenkrat to ni več nekaj, kar bi lahko odločalo o usodi kandidata za predsednika ZDA. Da, saj je res, da republikanci nimajo nobene moralne pravice opozarjati na grehe svojih nasprotnikov ob predsedniku Trumpu, ki je izkazan seksist, ampak dvolično je vse skupaj vendarle.

Če se ženskam, ki proti tistim z močjo in vplivom pridejo na dan z obtožbami o spolnem nadlegovanju, verjame le glede na to, kakšne politične barve je obtoženi, potem je jasno, da gre za dvoličnost in da večina vsega skupaj ne bo več jemala  resno. Gibanje ‘Jaz tudi’ je prav zaradi tega v ZDA vedno šibkejše.

Ni rečeno, da bodo Bidenu obtožbe škodovale. Trumpu niso. V ameriškem kontekstu je jasno, da je polarizacija tako močna, da večina Američanov preprosto stoji za svojim kandidatom in ne verjame več napadom nanje. Še več, mnogi so pripravljeni spregledati marsikaj, samo da zmaga njihov človek. Navsezadnje je težko verjeti, da rdeča Amerika verjame vse, kar govori Trump in se ne zaveda številnih neumnosti, ki jih izreka. A podpira ga kljub temu. Enako lahko pričakujemo za modro Ameriko in njihovo podporo Bidenu. Vse skupaj bodo vzeli za odločitev med manjšimi in večjim zlom, tudi če bodo s tem podprli ostarelega bivšega podpredsednika, ki ima obilo masla na glavi.