Venezuelske oblasti zajele 13 plačancev, med njimi dva Američana

‘Iz Kolumbije se proti Venezueli pripravlja teroristični napad,’ je v ponedeljek ob razkritju, da so venezuelske varnostne sile zajele trinajst plačancev, med njimi dva Američana, povedal venezuelski predsednik Nicolas Maduro. ‘Vlada Združenih držav se je odločila izrabiti čas pandemije za teroristični napad, da bi državo naponila z nasiljem in imela opravičilo za dodatno vojaško eskalacijo.’

Med operacijo, v kateri so prestregli poskus infiltracije iz Kolumbije, je bilo zajetih trinajst plačancev, ubitih pa še osem drugih. Venezuelsko notranje ministrstvo je o tem poročalo že v nedeljo zjutraj, kmalu pa je postreglo s fotografijami zaseženega orožja.

ver
Zajeti plačanci

Dva Američana sta dva vojaška veterana, ki sta služila v Iraku in v Afganistanu. Nekdanji pripadnik ameriških zelenih beretk, Jordan Goudreau, je potrdil, da sta oba moža delovala pod njegovim poveljstvom v operaciji poimenovani Gideon, ki bi naj vodila k ‘osvoboditvi’ Venezuele. Goudreau trdi, da je podpisal sporazum o odstranitvi predsednika Madura s samozavanim venezuelskim predsednikom Guaidojem, kar pa ta zanika.

ZDA so res, kljub hudim težavam, ki jim jih doma povzroča širjenje virusa Covid-19, še zaostrile pritiske proti Venezueli in proti njenim obalam napotile več svojih ladij. Ameriška administracija ni opustila poskusov, da zamenja venezuelsko oblast in jo zamenja s samozavanim predsednikom Juanom Guaidojem. Pripadnike venezuelskih oblasti so celo obtožile narko-terorizma, čeprav je jasno, da ima s tihotapljenjem drog mnogo večji problem sosednja Kolumbija. Ta država je seveda zaveznica ZDA.

Da je do poskusa vdora plačancev prišlo iz smeri Kolumbije, prav tako ni nič nepričakovanega.

ver2
Pripadniki venezuelskih oboroženih sil ob čolnu, s katerim so plačanci prišli pripluli iz Kolumbije

Gospodarske sankcije in vzpodbujanje notranjih nemirov, vse pospremljeno z neverjetno propagando v svetovnih medijih, niso zlomile venezuelskega vodstva, zato je zdaj na vrsti bolj nasilen pristop. Vendar pa kaže, da ima venezuelska oblast dovolj podpore med prebivalci države, še posebej pa med varnostnimi silami, da niti to ne deluje. Ni izključeno, da ZDA na koncu ne bodo vojaško posredovale, čeprav je Trump predsednik, ki mu vroče vojne niso ljube. Zato tudi daje toliko poudarka na gospodarske pritiske. Zaveda se, da vojne veliko stanejo in se lahko zelo zavlečejo, potem pa traja leta in leta do bega iz močvirja propadlih držav, nekaj, kar je tako dobro vidno v Afganistanu in Iraku.

No, Američanom še vedno preostane snemanje slaboumnih akcijskih serij, v katerih lahko zmagujejo proti svojim sovražnikom, če že drugače ne morejo.