Nov Moorov dokumentarec: Planet ljudi

Priporočam v ogled, čeprav se z marsičem ne strinjam. Novi, ‘zeleni’ viri energije prinašajo svoje probleme in za zdaj fosilnih goriv ne izpodrinjajo. O tem se moramo pogovarjati, a dokumentarec Michaela Moora je naletel na veliko neodobravanja predvsem med samimi zagovorniki ‘zelene’ energije.

Zavedati se moramo, da to, kar se v dokumentarcu propagira, torej radikalno zniževanje standarda in s tem nižanje porabe, celo zniževanje prebivalstva, ni izvedljivo in bo vsak poskus vodil v silovito družbeno nestabilnost. Jasno pa je, da je del naravnovarstvenikov popolnoma prepričan, da je to edina pot naprej in da, ker ve, da s tem večine ne more prepričati, slika podobo pogoltnih bogatašev, ki da so krivi za vse.

Sam mislim, da je dokumentarec pretirano pesimističen in bo težko naletel na veliko odobravanja, še posebej po desetletjih svaril in groženj o koncu človeštva, ki se ne zgodi in ne zgodi. Večina je, to pač je tako, naveličana in ponavlja privrženost varovanju okolja, ker si ne upa drugače, živi pa še vedno enako, kot prej. Protesti, kot tisti, ki jih je navdihnila Greta Thunberg, so večinoma le predstava z malo vsebine in ne spremenijo veliko.

Še en problem, ki ga vidim v dokumentarcu, je radikalnosti. Tega je veliko. Vedno se najde kdo, ki zase trdi, da je bolj čist, da ima prav, medtem ko so ljudje, ki so v bistvu na isti strani, celo prodane duše. To je seveda najboljša pot na obrobje in v nepomembnost.