Matej Tonin na facebooku pojasnil, zakaj je izbrisal svoj tvit

Po včerajšnjih protivladnih protestih v več slovenskih mestih, se je na družabnem omrežju twitter oglasil tudi predsednik NSi in obrambni minister v Janševi vladi, Matej Tonin.

‘Današnjega sporočila protestov ne smemo preslišati in ga je potrebno obravnavati resno. Kot družba pa se moramo potruditi, da bomo našo demokracijo ohranjali in razvijali z dialogom in v okviru demokratičnih institucij,’ je zapisal in dodal, da ‘so bili zadnji tedni za Slovenijo izjemno težki.’

Spravljiv, pomirjujoč odziv, ki ga gre le pozdraviti. Toda potem je Matej Tonin svoj zapis izbrisal, s tem pa sprožil vprašanja, zakaj je to storil. Nekateri so menili, da se je tako odločil v strahu pred reakcijo svojega predsednika vlade. A Tonin se je danes le odzval in na facebooku pojasnil:

Po naravi sem strpen človek. Tudi v politiki se trudim delovati strpno, dialog mi je zelo pomemben. Včerajšnje proteste sem razumel predvsem kot odraz naveličanosti nad vsemi omejitvenimi ukrepi in kot strah pred negotovo prihodnostjo.

V krizi, ki jo je povzročil COVID19, so to pričakovani odzivi ljudi. Tudi zato sem v včerajšnjem tvitu zapisal, da sporočila protestov ne smemo preslišati in ga moramo obravnavati resno. Ko pa sem na različnih večernih poročilih in portalih videl, kako del opozicije v težkih trenutkih zlorablja proteste in hujska udeležence z lažnivimi argumenti, sem v tistem trenutku tvit zbrisal, saj sem se počutil opeharjenega in zlorabljenega.

Ne dvomim, da je temu res tako. A kljub temu je škoda, da je svoj prvotni zapis izbrisal, ker je šlo za trezen odziv. Za razliko od zapisov predstavnikov SDS, ki se je še enkrat izkazala za nezrelo in neogdovorno politično stranko in ki samo priliva olja na ogenj.

Tako se je recimo odzval poslanec SDS, Tomaž Lisec:

Screenshot_2020-05-09 (6) TomazLisec on Twitter Danes vidimo, da ta vlada dela dobro Ker vidimo, kdo vse je kolesaril Uzitk[...]

Minister za notranje zadeve, Aleš Hojs, si je mislil, da bo kaj dosegel z bolj grozečimi besedami:

Screenshot_2020-05-09 (6) Tweets with replies by Aleš Hojs ( aleshojs) Twitter

Vse to seveda ne more imeti najboljših posledic in samo še podžiga proteste. Na žalost ni NSi največja in najmočnejša stranka slovenske desnice in je to SDS, zaradi česar slovenski politični prostor postaja vedno bolj polariziran in sovražen. A tu je tudi lekcija za levico. Sprememba oblasti je v demokraciji nekaj normalnega in demoniziranje vseh nasprotnikov privede do tega, da na vrh priplavajo najhujši, medtem ko se možnosti za sodelovanje preko političnih ločnic manjšajo. So resnične grožnje demokraciji in so tisti, ki samo imajo drugačne vrednote in poglede na svet.