Vedno manj zaskrbljenih zaradi Covid-19 in večinska podpora protestnikom

Po raziskavi #Novanormalnost Valicona, se več kot polovica Slovencev strinja z zahtevami protestnikov proti vladi. 27% Slovencev  ‘kolesarjev’ ne podpira. Afera z zaščitno opremo je zelo prizadela podporo vladni koaliciji, ni pa edini razlog za razmah protestov in podpore le tem. V samem bistvu pa vidimo stari slovenski politični razkol. Odstotek Slovencev, ki proteste ne podpira, se namreč zelo dobro prekriva s podporo SDS in njihovim zaveznikom.

Ker posledice Covid-19 v Sloveniji niso bile hude, niti približno primerljive s katastrofo v nekaterih zahodnih državah,  je zaskrbljenih vedno manj Slovencev.

Splošna zaskrbljenost se še naprej niža, zdaj je razmerje med bolj in manj zaskrbljenimi že skoraj poravnano na 50% – 52% je bolj zaskrbljenih, 48% pa bolj ne. Na drugi strani še naprej vztraja nezadovoljstvo z ukrepi vlade za zajezitev virusa – delež tistih, ki jih označujejo kot prestroge, je zopet višji in znaša 42%, kar je tri odstotne točke več kot pred enim tednom.

Razumljivo je, da bolj kot ljudje menijo, da je nevarnost manjša, manj so pripravljeni podpirati stroge ukrepe. To je tudi razlog, zakaj vlada hiti z odpiranjem življenja in smo zelo blizu razglasitvi konca epidemije.

Sami protesti ne morejo spodnesti vlade, ki je seveda odvisna od večine v državnem zboru. So pa dober način pritiska na politične stranke, ki so ali bi se bile pripravljene povezovati s SDS. Predvsem DeSUS bo  še naprej tarča silovitih napadov. SMC je že tako ali tako mrtva stranka, ki čaka na pokop. Protesti so lahko tudi dobro mobilizacijsko sredstvo, a do zdaj se še ni izluščila podpora kakšni politični stranki, kar dolgoročno utegne prinesti polom ljudem, ki poganjajo proteste.