Američani bi jedrsko oboroževalno tekmo s Kitajsko in Rusijo

Vsaj tako grozi Trumpov pogajalec za nadzor nad oborožitvijo, Marshall Billingslea.

‘Predsednik je dal jasno vedeti, da imamo tukaj resnično in preizkušeno prakso. Vemo, kako zmagati takšne tekme in vemo, kako pripraviti nasprotnika, da se iztroši v uničenje. Če bomo morali, bomo to storili, vendar bi se vseeno temu radi izognili,’ je povedal v spletni prezentaciji Washingtonskemu možganskemu trustu.

Bržone gre za blefiranje. ZDA Sovjetske Zveze seveda niso premagale z oboroževalno tekmo. Sovjetska Zveza se je zrušila zaradi nedelovanja svojega gospodarsko političnega sistema, a ta mit se je obdržal. Kako bi Američani lahko priznali, da mogoče z zlomom svojega nasprotnika niso imeli toliko, kot bi želeli.

Kitajska seveda ni Sovjetska Zveza. Je ogromna gospodarska sila s štirikrat več prebivalci, kot ZDA. Policijska država z učinkovitimi kapitalističnim sistemom, ki nase veže vedno več držav po svetu.Je tovarna sveta, ki celo na področju visoke tehnologije dohiteva ZDA. Oboroževalna tekma s takšno velesilo, bi prej bankrotirala ZDA, kot Kitajsko. Rusija je šibkejša, a vseeno sposobna razvijati najsodobnejše orožje. Ta hip ima pri jedrski oborožitvi celo prednost.

Če pogledamo gospodarsko moč držav, vidimo, kako nesmiselne so takšne grožnje. Po kupni moči ima Kitajska s 27 bilijoni $ prednost pred ZDA z 20 bilijoni, Rusija je na petem mestu v svetu z nekaj več kot četrtino ameriškega BDP po kupni moči. Že zdaj so številni zavedeni z razliko med ameriškim, kitajskim in ruskim obrambnim proračunom. Na prvi pogled se zdi, da ZDA za obrambo namenjajo veliko več, a Kitajci in Rusi si lahko za isti denar privoščijo mnogo več orožja in vzdržujejo več vojakov, zato je razlika veliko manjša, kot bi si mislili. Predvsem med ZDA in Kitajsko.

ZDA proti Kitajski v strahu pred izgubo prevlade v svetu, vodijo vedno bolj agresivno zunanjo politiko. Oboroževalna tekma ni izključena. A zgodi se lahko, da bodo prej kot Kitajska in Rusija, bankrotirale ZDA, katere valuta, ameriški dolar, vedno bolj izgublja status, ki ga je dolgo imel, medtem ko Američani niso več sposobni tekmovati z neverjetnim razcvetom kitajske industrije. Bolj modro bi bilo, če bi več denarja vlagali v svojo infrastrukturo ali šolstvo, kot v jedrsko orožje. In potem, Kitajska ni ravno država, ki bi se bila pripravljena spustiti v takšno igro, saj že do zdaj ni izkoristila svojega gospodarskega potenciala, da bi izgradila jedrski arzenal podobne velikosti, kot sta ruski in ameriški.