Bo Biden za svojo podpredsednico izbral Amy Klobuchar? To se mu utegne maščevati

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je dal jasno vedeti, da bo za svojo  kandidatko za podpredsednico predlagal žensko. Pri tem bo zagotovo upošteval, katera ameriška političarka mu bo najbolj koristila pri nabiranju podpore. Amy Klobuchar, senatorka iz Minnesote, bi mu lahko prinesla zmago v eni ključnih držav. A po smrti temnopoltega Georga Floyda in protestnem valu, ki je zaradi policijskega nasilja zajel ZDA, bi Amy Klobuchar utegnila pokopati njena preteklost.

Medtem, ko večina podpornikov demokratske stranke želi strožjo obravnavo policijskega nasilja, Klobucharjeva kot lokalna tožilka med leti 1999 in 2007 ni storila ničesar v to smer. Raje se je izognila odločitvi in to prepustila veliki poroti, ki je bila bolj naklonjena policijski strani zgodbe. Prav tako se ni lotila nobene pritožbe o zlorabi položaja s strani policije.

Kot je povedala Michelle Gross,
ustanoviteljica Skupnosti združenj proti policijski brutalnosti v Minneapolisu, se je Klobucharjeva rutinsko postavljala na stran policije. ‘Nismo je morali prepričati, da bi bila pozorna na policijskoi brutalnost ali celo na vprašanje rasne neenakosti v pravosodnem sistemu.’

Napak bi bilo misliti, da je v ZDA le ena stranka odgovorna za policijsko nasilje. Republikanci in demokrati večinoma stojijo na strani policije in niso pripravljeni sprejeti večjih reform, ki bi izboljšale razmere. Ko gledamo proteste po ZDA, se moramo zavedati, da do teh prihaja v marsikaterem mestu, kjer je župan demokrat, v državi, ki ima demokratske senatorje in predstavnike v Kongresu in ima demokratskega guvernerja.  Pogosto demokratska stranka tudi izkorišča strahove manjšin, da jih te podprejo na volitvah, po volitvah pa povsem pozabi nanje.

Če bo Biden izbral Amy Klobuchar, se mu bo to lahko tudi maščevalo. V zameno za Minnesoto, bi lahko s tem žrtvoval mnogo progresivnih volivcev. No, podporo teh je njegova kampanja vzela kot samoumevno, sicer bi Biden izbral recimo temnopolto bivšo senatorko iz Ohia, Nino Turner, ki je bila močna podpornica Bernija Sandersa. A Biden verjame, da pot do zmage pelje čez politično sredino in da mora le prepričati dovolj Američanov, da se bo z njim vrnila ‘normalnost’ dobe pred Trumpom.

Do zdaj je to tudi delovalo. Biden je kljub vsem svojim napakam uspel med demokrati, ankete javnega mnenja pa mu še vedno kažejo prednost pred Donaldom Trumpom.

Biden ima pri izbiri svoje politične sopotnice kar nekaj opcij. Kamala Harris je prav tako kot Klobucharjeva v nevarnih vodah zaradi svoje preteklosti kot generalna tožilka v Kaliforniji. Elizabeth Warren bi lahko nagovorila progresivni del demokratske stranke, ampak kot vidimo iz primera Nine Turner, Bidenove kampanje to ne zanima preveč. Potem je tu še guvernerka Michigana, Gretchen Whitmer. Ni slučajno, da so bili protesti proti ustavitvi gospodarstva najbolj močni ravno v tej državi. Trump je že ugotovil, da bi prav ona lahko bila Bidenova podpredsedniška kandidatka. Veliko se ugiba tudi, ali bi lahko Biden izbral Stacey Abrams ali Susan Rice, ki sta obe temnopolti. V teh časih bi to bila z vidika mobilizacije temnopoltega prebivalstva modra poteza.

No, kot lahko vidimo, je ameriška politika pogosto le preračunavanje,  kako ustvariti delujočo koalicijo in na volitvah dobiti večino.