Z menjavo vodstva SD uspel močan odboj navzgor

Evropska poslanka Tanja Fajon je dvignila podporo SD-ju, ki se je zavihtela na drugo mesto za SDS, kaže nova anketa javnega mnenja Vox populi agencije Ninamedia.  Predsedujoča SD se je hkrati zavihtela na drugo mesto  po priljubljenosti med politiki, za predsednikom Borutom Pahorjem.

SDS še vedno močno vodi in ohranja svojo podporo in bi jo na volitvah podprlo 22,7%. SD, ki je prehitela LMŠ, bi dobila 15,2%, kar predstavlja velik skok glede na maj, ko je takšno namero pokazalo le 8,2% anketiranih. LMŠ je padla na tretje mesto z 10,9%. Tanja Fajon je tako uspelo prehiteti Marjana Šarca vsaj v tem času, ko se lahko predstavlja kot ‘novi’ obraz na čelu pomembne politične stranke. SD je kadrovsko zelo močna, tradicionalna stranka, ki pa je v preteklih letih veliko izgubila tako zaradi Levice, ki je bolj radikalno socialistična, kot tudi proti politični sredini, kjer so ji podporo pobirale instant stranke, kot sta SMC in LMŠ.

Levica z 8,2% ohranja svoj položaj in bo zopet imela zelo močne karte v primeru postavljanja levosredinske koalicije. Bo pa v tem primeru štel vsak glas, tudi tisti, ki bodo namenjeni DeSUS-u, ne glede na to, da je njihova predsednica Aleksandra Pivec deležna toliko žolčnih napadov. Če bo Levica odločno vztrajala pri svojem, bosta Tanja Fajon ali Marjan Šarec zelo težko zbral dovolj podpore in DeSUS bo takrat prišel še kako prav, s tem pa se bo samo še enkrat potrdilo, da gre za jeziček na tehtnici, za politično stranko, ki prehaja med tabori in s tem omogoča vzpostavljanje vladajočih koalicij.

DeSUS ima sicer le 2,9% podpore, a to je še vedno na meji vstopa v Državni zbor in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ostaja med deseterico najbolj priljubljenih politikov pri nas in ima velik potencial.

Zdi se, da je le SDS stranka koalicije, ki ničesar ne izgublja, medtem ko njihovi partnerji počasi bledijo. O SMC nima več smisla izgubljati besed, a tudi NSi ne uspe preboj. 3,9% je malo, glede na to, da se stranka obnaša mnogo bolj spodobno, kot njihova velika koalicijska partnerica in da so napadi na ministra za obrambo in predsednika stranke, Mateja Tonina, pogosto pretirani. A kakor kaže, delujejo. Odbijajo zmerne volivce, medtem ko se skrajni tako ali tako bolje znajdejo znotraj SDS.

Na vprašanje, ali bo levo sredino povezala Tanja Fajon ali bo to Marjan Šarec, je težko odgovoriti. Oba se bosta spopadla za iste volivce. SD ima svojo bazo in Levico težko napade, ker bi s tem ogrozila svoje možnosti pri bolj liberalno usmerjenih volivcih, zato je pričakovati, da bo Tanja Fajon silila v politično sredino. Spomnimo se, da je SD svoj največji uspeh dosegla z Borutom Pahorjem, ki mu je uspelo prevzeti veliko volivcev propadajoče LDS. Tanja Fajon se bo morala, če bo izbrala takšno strategijo, izkazati kot zmerna političarka, sposobna nagovarjati liberalni tabor in se hkrati predstaviti kot obraz normalizacije, medtem ko vlada Janeza Janše in njeni podporniki vedno bolj zaostrujejo razmere s številnimi neposrečenimi izjavami in kadrovskimi menjavami.

Tanja Fajon ima vse možnosti, da ji to uspe, vendar pa se moramo zavedati, da je hiter porast njene priljubljenosti in podpore stranki lahko  posledica menjave vodstva na čelu SD. Podpora lahko po začetnem učinku hitro zbledi, do volitev pa je še veliko časa. Razen seveda, če se ne bo kaj zalomilo znotraj koalicije. Protesti te vlade namreč odnesli ne bodo.

Tudi ta anketa javnega mnenja kaže na globoko razdeljenost slovenskega političnega prostora in na rahlo prednost leve sredine. Če podporo prevedemo v poslanska mesta, SD, LMŠ in Levica dobijo 48 poslancev, trenutna koalicija pa 40. Na kratko, tudi če je Janezu Janši uspelo sestaviti koalicijo s SMC in DeSUS, ki spadata bolj na sredino, se podpora prebivalstva preprosto seli proč od teh dveh strank nazaj na levo sredino. Konservativno nacionalistični tabor v Sloveniji povsem očitno ne presega 40%, verjetno pa je še to pretirano.