Moskva ne vidi smisla v pridružitvi G7, če tam ni tudi Kitajske

Po besedah namestnika ruskega zunanjega ministra, Sergeja Rjabkova, Rusija ni v pogovorih z Washingtonom glede svoje vloge na razširjenem zasedanju organizacije G7 kasneje letos. Kot poroča Reuters, Rjabkov tudi meni, da bi na takšnem zasedanju morala biti prisotna tudi Kitajska.

‘Brez Kitajske je preprosto nemogoče razpravljati o vprašanjih modernega sveta,’ je dejal.

Ameriški predsednik Donald Trump je maja prestavil zasedanje G7 na september in povabil še Avstralijo, Rusijo, Indijo in Južno Korejo. Vendar pa v tej organizaciji, ki deluje kot klub gospodarsko najmočnejših zahodnih držav, nimajo vsi posluha za Trumpovo vabilo Rusiji. Prav tako se bo moral ameriški predsednik soočiti s kritiki doma, ki mu na vsakem koraku očitajo, da je v odnosih z Rusi neodločen in da bi moral proti največji državi sveta uvajati dodatne gospodarske sankcije, ne pa z njimi sodelovati.

Za Rusijo, ki je bila članica razširjene skupine, poimenovane G8 od leta 1997, dokler je leta 2014 niso izključili zaradi krize v Ukrajini, povratek ni pomemben. Ko namestnik ruskega zunanjega ministra poudarja pomen Kitajske, le kaže na vedno globlje sodelovanje med tema dvema državama in kam je ruska državna barka vedno bolj usmerjena. Sodelovanje z zahodom je preprosto preveč tvegano in po vseh gospodarskih sankcijah in drugih šokih, ruska država  vedno manj potrebuje svoje zahodne partnerje, oziroma, večino časa sovražno nastrojene konkurente. Center svetovne gospodarske moči se tudi vedno bolj premika proti vzhodni Aziji, kjer Kitajska postaja središče ogromnega gospodarskega imperija.