Ne, niti na deseti teden protestov vlada ni padla

Redni protivladni protesti so dobili svojo protiutež v obliki ‘rumenih jopičev’,  podpornikov vlade, med katerimi je očitno veliko število nacistov. Takšnih čisto resnih. A teh ‘rumenih jopičev’ je v primerjavi z njihovimi nasprotniki zelo, zelo malo, kar morebiti priča o tem, da podpora vladi ni tako velika, kot bi si ti želeli, oziroma vsaj med njihovimi podporniki ni dovolj energije, da bi se jo odpravili izražati na ulice in trge večjih slovenskih mest.

Ni več nobenega dvoma, da so med ‘rumenimi jopiči’ čisto pravi nacisti. Našle so se fotografije in raziskovalni novinarji so  postregli z njihovimi imeni in priimki in ne glede na to, kako se vladna stran skuša distancirati, je to pač dejstvo. Kar je zaskrbljujoče, predvsem za vlado, saj je tistih nekaj njihovih podpornikov, ki so se pripravljeni izpostaviti na shodih v podporo vladi, koalicija skrajnih desničarjev in nekaj posameznikov, ki pa so že močno v letih. Ni neka protiutež množicam, ki zahtevajo padec vlade.

A padca vlade skoraj zagotovo še dolgo ne bo. Minister za notranje zadeve je že odstopil, očitno frustriran, ker ni zmogel nadzorovati ministrstva, ampak to še nič ne pomeni. Koalicija je trdna in je celo sklenila sporazum z Jelinčičem. Opozicija je v manjšini in sistem je pač takšen, da večina v Državnem zboru odloča, kako naprej. Ne opozicija, ne protestniki v prestolnici. Drugje jih je namreč dokaj malo.

Protesti so se spremenili v karneval, obe strani pa skušata druga drugo slikati kot grozečo in nasilno, da bi prepričali čim več Slovencev. Pri tem je dogajanje zelo, zelo mirno. Še celo ograje izpred parlamenta so izginile, kar kaže na to, da se niti vlada ne boji več protestov. Ljudje se pač sprehajajo, zbirajo, so bolj ali manj izvirni s plakati. Mediji na eni in na drugi strani, da ne govorimo o vojskah spletnih trolov, medtem iščejo spodrsljaje nasprotnika, da bi jih pretirali v velike afere in dokazali svoj prav. Gre za ponovitev nenehnih bojev na družabnih omrežjih in v medijih.

Ampak počasi bo dogajanje večini Slovencev začelo presedati in jih niti ne bo več zanimalo. Razen, če ponovno širjenje Covid-19 ne bo številnim preprečilo počitniške načrte in prineslo ponovne ostre ukrepe v domovini. To bi lahko okrepilo protivladno razpoloženje bolj, kot karkoli drugega.