Če ste mislili, da bodo Trumpa nehali povezovati z Rusi, ste se motili

Obtožbe na račun ameriškega predsednika, da je do zmage na volitvah  leta 2016 prišel z rusko pomočjo, so se zrušile kot hišica iz kart in ameriški mediji so v nekem trenutku, popolnoma osramočeni, raje začeli govoriti o drugih stvareh. Donald Trump je še vedno predsednik, vsa njihova eksplozivna poročila z dokazom, ki bi mu naj zabil zadnji žebelj v krsto pa niso imela učinka niti na podporo, ki jo  ta uživa. Ta je ostala neverjetno konstantna pri okoli 40%.

A že smo pri novi zaroti, tokrat, da bi naj ruski obveščevalci v Afganistanu upornikom ponujali denarne nagrade za napade na ameriške vojake. Ta zgodba, ki so jo na podlagi obveščevalnih virov razširili ameriški mediji, nima ne repa in glave in so jo vsi, ki kaj pomenijo, že zanikali, a bo kljub temu uporabljena za napad na Trumpa. Kakor v naslednjem oglasu:

Gre za zlonameren in popolnoma neumen oglas, ki gledalcu v glavo meče srp in kladivo, kakor da Sovjetska Zveza že zdavnaj ne bi propadla. Ali ustvarjalci oglasa ne vedo, da moderna Rusija niti približno ni več komunistična država, ali pa samo zlorabljajo že obstoječe stereotipe med bolj naivnimi Američani, ki ne bi ločili med Kremljem in med katedralo Vasilija Blaženega pa če bi od tega bilo odvisno njihovo življenje. Je pa tudi povsem neumno verjeti, po vseh silnih preiskavah in medijskih razkritjih, da bi predsednik največje sile na planetu, Donald Trump, sprejemal ukaze Vladimirja Putina. Rusija je močna država, a ne tako močna.

Kot vedno, ko se pojavi takšna zgodba, mora prvo vprašanje biti, kaj želijo tisti, ki jo širijo, doseči. Jasno je, da želijo škodovati Donaldu Trumpu, a potem je tu še želja, da ne bi prišlo do umika ameriških čet iz Afganistana. Odbor za oborožene sile ameriškega kongresa je tako v sredo izglasoval ovire načrtovanemu Trumpovemu umiku iz Afganistana, kjer se ZDA nahajajo že od konca leta 2001. Načrt je očitno, da se Ruse obtoži za podporo Talibanom in Trumpa prikaže kot šibkega in nesposobnega ter zadrži umik ameriških sil. Tudi, če je povsem jasno, da so ZDA vojno izgubile in da lahko tam vztrajajo še desetletja in bo rezultat na koncu enak. Nekaj, kar ameriški predsednik instinktivno ve, medtem ko so ameriške elite pripravljene zapravljati milijarde $ in življenja svojih vojakov za prisotnost v Centralni Aziji, blizu vedno močnejše Kitajske in Rusije. Za popolnoma nerealističen projekt.

Politični tehnologi na oni strani Atlantika so velik del ameriškega prebivalstva povsem poneumili in jim zdaj lahko prodajajo najbolj neverjetne izmišljotine kot čisto resnico. Velja za obe veliki ameriški stranki. Preprosto ni več meja propagandi, ki jo republikanci in demokrati lahko širijo in tako disciplinirajo svojo volilno bazo. Demokrati za vse krivijo Ruse, republikanci Kitajce, oboji pa skušajo drug drugega predstaviti kot šibke in neodgovorne. Trdijo namreč, in ves svet bi moral biti na to pozoren, da je druga stran premalo odločna in da bi morali proti ameriškim globalnim tekmecem delovati bolj agresivno.

A lahko potem pričakujemo, da bodo ZDA v prihodnjih letih vir miru po svetu, ali pa bodo samo še dodatno zaostrovale odnose? Slednje se zdi mnogo bolj verjetno. Ne glede na to, kdo bo predsednik ZDA.