24. decembra je policist preverjal nekega drugega Jožefa Horvata, ne poslanca NSi

Poslancu NSi Jožefu Horvatu verjamem, da je resno mislil, da ga policija preverja in da je v ozadju organizirana akcija. Sicer to kaže na nekaj neznanja glede delovanja policije, ampak mar je res takšno presenečenje, da desni pol slovenske politike povsod vidi lovke globoke države, ki da jim diha za ovratnik in pripravlja nasilen prevrat, če drugače ne bo mogoče znova prevzeti oblasti? To jim namreč vsakodnevno sporočajo z največjo vladno stranko povezani mediji, a tudi drugi, ki so bolj desno usmerjeni.

Izkazalo se je na koncu, da je bilo veliko hrupa za nič. Policist je tako 24. decembra res preverjal Jožefa Horvata, a ne poslanca, pač pa je šlo za rutinsko preverjanje nekega drugega Horvata. Izkazalo se je, da je poslanec napačno obtoževal bivšega predsednika vlade Marjana Šarca, češ da je ta vzpostavljal policijsko državo, ko je na zasedanju Državnega zbora mahal s seznam, iz katerega je dokazoval, da je policija v mandatu prejšnje vlade nezakonito vpogledovala v njegove osebne podatke.

Je pač 180 Jožefov Horvatov v Sloveniji. Izkazalo se je sicer med nadzorom informacijskega pooblaščenca, da je le nekaj (eden dokazano, tri dodatne še sumijo) policistov nezakonito preverjalo politike in še v teh primerih bolj kot ne kaže na to, da je šlo za radovednost nekaj posameznikov, ki so prekoračili svoja pooblastila. Težko dokaz organiziranega pritiska na politike.

To bi morala biti lekcija poslancu NSi. Ne, to bi morala biti lekcija državljanom Slovenije. Najlažje je na prvo žogo politične nasprotnike obtoževati vsega mogočega, ne da bi natančno vedeli, kako institucije države sploh delujejo. Politična desnica ima v Sloveniji zelo napačno predstavo o tem, kako delujejo sodstvo, policija, kako delujejo mediji, kako se v resnici porajajo nove politične sile in zakaj tako pogosto izgubljajo na volitvah, ali niso sposobni sestaviti vladajoče koalicije, kar je enako kot poraz.

Da, seveda obstajajo ljudje, ki imajo veliko moči in delujejo v ozadju, ampak njihova moč je pretirana. Ali temu rečejo globoka država, udbomafija, Kučanov klan ali kaj podobnega, je povsem nepomembno. To ne obstaja. Ne obstaja velika zarota, ki bi najraje uvedla diktaturo in ki naivne Slovence na vsakih volitvah preseneti z novo instant stranko in svežim obrazom, potem pa vse to do naslednjih volitev zavrže. Ni bilo Šarčeve policijske države. Niso mediji tako zelo močni, da bi prepričali večino državljanov, naj ne podpirajo desnih političnih strank. Niso mediji Janeza Janše tako učinkovito naslikali kot negativca, to je naredil kar sam. Vse dogajanje v Sloveniji se da lepo pojasniti brez teorij zarot.

Na žalost je večina dovzetna prav za teorije zarote. Tako priročno je imeti mogočnega sovražnika, ki da obvladuje dogajanje iz ozadja. Ni se potrebno nikoli pogledati v ogledalo in se vprašati po svojih napakah, kriv je nekdo drug. Tako je v Slvoeniji, tako je po vsem svetu. Na Bližnjem vzhodu vladajoči za vse slabo obtožujejo Izrael in s tem preusmerjajo pozornost od svoje nesposobnosti, v ZDA so demokrati za svoj poraz na volitvah okrivili Ruse, po Evropi nacionalisti nagovarjajo s širjenjem sovraštva proti kombinaciji migrantov in levice in jim pripisujejo malodane nadnaravne moči. Ampak svet je bolj zapleten.

Na desnem polu slovenskega političnega prostora bo seveda obveljalo, da je tistih nekaj policistov, ki so prekoračili svoja pooblastila, dokaz večje zarote, na levici bodo vse odpravili z zamahom roke, češ da je poslanec Horvat zavajal. Ampak v resnici, je to res primer veliko hrupa za nič.

 

One thought on “24. decembra je policist preverjal nekega drugega Jožefa Horvata, ne poslanca NSi

Komentarji so zaprti.