ZDA Kitajski ukazale zaprtje konzulata v Houstonu

Do petka ob 16. uri po lokalnem času morajo Kitajci izprazniti svoj konzulat v Houstonu, v ameriški državi Teksas. Kot uradni razlog je Washington navedel kitajsko vohunjenje, ampak jasno kot beli dan je, da gre le za nadaljevanje zaostrovanja odnosov z državo, ki  iz dneva v dan postaja nevarnejši konkurent ZDA in bo, če se bodo trendi nadaljevali, v nekaj letih povsem spodkopala ameriško prevlado v svetu.

Vsako še tako neumno opravičilo za vedno bolj agresivne ameriške poteze pri tem pride prav in v prihodnje lahko pričakujemo še dodatno zaostrovanje. ZDA ne bodo mirno požrle, da jih Kitajska nadomesti kot vodilna svetovna sila, hkrati pa je bolečina ob katastrofalnem ameriškem odzivu na širjenje Covid-19 ob zelo uspešni kitajski reakciji, nadvse boleča. Kitajsko gospodarstvo že okreva, Američani se medtem soočajo z rekordno brezposelnostjo.

‘Enostransko zaprtje kitajskega konzulata v Houstonu v kratkem časovnem roku je brezprimerna eskalacija njihovih zadnjih akcij proti Kitajski,’ se je na ameriško potezo odzval predstavnik za stike z javnostmi pri kitajskem zunanjem ministrstvu, Wang Wenbin.

Kitajska je že napovedala odgovor in povsem mogoče je, da bo zaprla ameriški konzulat v Hong Kongu, ki je do zdaj služil kot vir nestabilnosti v tem mestu.  Američani radi obtožujejo vse svoje nasprotnike, da se vmešavajo v njihove notranje zadeve, a sami so glede tega največji krivci na planetu.

Ponovila se bo zgodba z Rusijo. Kitajska in ZDA bosta nadaljevali po tej poti, z manjšanjem diplomatske prisotnosti, z omejevanjem stikov, celo z gospodarskimi sankcijami. To vzpona Kitajske ne bo ustavilo, bo pa razklalo svetovno gospodarstvo. Obe strani bosta nase vezali vedno več zaveznikov. To dobro vidimo v ameriških pritiskih v Evropi, naj kitajskemu velikanu Huawei ne dovolimo gradnje omrežja 5G. Britanci so se že odločili, da bodo trdno stali na ameriški strani in njihova propaganda je že tako agresivna, kot ameriška. Drugod po Evropi so bolj skeptični.

Na tem mestu je treba opozoriti, da ameriška propaganda proti Kitajski, ki jo potem prepisujejo v drugih zahodnih državah, sledi že ustaljenim vzorcem, ki smo jih imeli možnost spremljati od Rusije in Irana, do Venezuele. Na žalost je manipuliranje navadnih ljudi še kako uspešno, čeprav so obtožbe na račun vsakokratne tarče ali pretirane, ali pa povsem zlagane. Kot vedno do zdaj, bomo tudi med novo hladno vojno, med ZDA in Kitajsko, veliko poslušali o tem, da je Kitajska izolirana. Ne pozabite, da to trdijo za vsako državo, ki ni po volji Washingtonu. Razlog, zakaj zahodni mediji in politične elite vedno napadajo le po eno državo, tiči v tem, da nočejo razkriti tega, da njihovi nasprotniki v resnici niti približno niso izolirani.

Dober primer v zvezi s Kitajsko je ravnanje te države z Ujguri in vse obtožbe, groteskno pretirane, o milijonu pripadnikov te skupnosti v koncentracijskih taboriščih. Na koncu dneva se namreč izkaže, da to zgodbo kot sveto resnico jemljejo predvsem zahodne države, zanimivo pa ni naletela na pretiran odziv med vladajočimi elitami muslimanskih držav. Mogoče zato, ker so prav zahodne države pod taktirko ZDA v okviru boja proti terorizmu povzročile toliko gorja v muslimanskem svetu.