Pivčeva s podporo izvršnega odbora DeSUS-a

V želji, da se državo privede do predčasnih volitev, se na dve koalicijski stranki, ki sta sodelovali v Šarčevi vladi in sta ključni za preživetje Janševe, vrstijo nenehni napadi. Medtem ko je SMC politično malodane mrtva, je DeSUS nekje tam, kjer je vedno. Po anketah javnega mnenja malo nad pragom za vstop v Državni zbor.

Napadi na SMC niti niso več potrebni in ne bodo imeli nobenega učinka na njihove vodilne obraze. Tem je namreč jasno, da jih po naslednjih volitvah, razen če prestopijo v kakšno drugo stranko, v Državnem zboru ne bo več in si bržkone tlakujejo pot za nove zaposlitve. DeSUS je v drugačnem položaju. Stranka je vajena nenehnih napadov in napovedi o njihovi politični smrti. Tako je bilo pod Erjavcem, tako je pod Aleksandro Pivec. Spomnimo se, da je Erjavec prav tako bil pripravljen sodelovati z vsemi. DeSUS na takšen način skuša doseči čim več za svoje volivce. Deluje kot jeziček na tehtnici.

Trenja v stranki so očitna, a predsednica za zdaj razmere še obvladuje. Več časa mine, več je izstopov kritikov, močnejša je, saj lahko na ključne položaje postavlja lojalne kadre. Podpora izvršnega odbora že kaže na to, da se razmere stabilizirajo njej v prid.

Rtv Slovenija:

Seja izvršnega odbora je sledila po nemirih v preteklih tednih, ko so o zadovoljstvu z vodenjem stranke odločali skoraj vsi pokrajinski odbori. Nekateri so Pivčevi izrekli podporo, nekateri pa so ji izrekli nezaupnico.

Večurno razpravo o vsebinskih vprašanjih, ki se je zavlekla pozno v noč, je Pivčeva v izjavah za medije že med sejo ocenila kot konstruktivno in kot dobro popotnico za naprej.

Padec vlade zaradi napadov na SMC in DeSUS je vedno manj verjeten. Protesti so se že spremenili v karneval, jeza na družabnih omrežjih je vedno bolj omejena v svoj mehurček, mediji pa nimajo takšne moči, kot si mislijo, da jo imajo. Najbolj verjetno je, da bo ta vlada obstala do rednih volitev in da torej ne bo nobenega pretresa. SDS se volitev lahko boji, ker bo kljub temu, da bo skoraj zagotovo relativna zmagovalka, spet v škripcu zaradi iskanja partnerjev, NSi ne uspe doseči rasti, SMC je stranka le še na papirju in DeSUS skuša v tej vladi doseči čim več.

Zavedati se moramo tudi tega, da Aleksandra Pivec gradi močne temelje za nadaljnji obstoj stranke. Kot kmetijska ministrica k upokojencem dodaja še podeželje. Skupaj bi ta kombinacija lahko prinesla dovolj podpore za uvrstitev v  Državni zbor na naslednjih volitvah, kljub izgubam podpornikov, ki ji ne bodo zmogli oprostiti sodelovanja v Janševi vladi. Jasno je tudi, da  so vsa negativna medijska poročila, vse kritike na družabnih omrežjih, svoj največji učinek že dosegla. Po določenem času postane vse to nepomembno, ker preostali podporniki preprosto ne verjamejo več napadom. Zdaj, za DeSUS je pravo vprašanje, če je zanje najhujšega že konec. Če je, potem so v relativno dobrem stanju.