Egipt bo kmalu dobil pet ruskih bojnih letal Su-35

Pogodba podpisana v letu 2019 predvideva dobavo 20 letal ruskega proizajalca Suhoj, Su-35, v vrednosti dveh milijard $. Prvih pet letal je že na poti v Egipt.

Egipčane od nakupa niso odvrnile niti ameriške grožnje, ki v primeru te države niso brez zob. Egipt je za Izraelom namreč drugi največji prejemnik ameriške vojaške pomoči. ZDA vsem svojim zaveznikom grozijo s sankcijami, če se odločijo za nakup ruskega orožja. Le to je v nekaterih državah postalo še bolj priljubljeno po uspešnem prikazu zmogljivosti v sirski državljanski vojni.

ZDA ne želijo, da bi Rusija ogrožala njihovo orožarsko industrijo, hkrati pa z odvračanjem od nakupov ruskega orožja skušajo čim bolj prizadeti ruske proizvajalce. Pri tem niso vedno uspešni. Turčija je tako, kljub nekaterim nesoglasjem z Rusijo, kupila protizračne sisteme S-400. Ruski protizračni sistemi so v zadnjem času pristali na vrhu seznama želja v mnogih državah. Zaradi zasotrovanja odnosov s Kitajsko, želi sisteme S-400 čim prej dobiti tudi Indija.

Egipčani nočejo biti odvisni samo od ameriškega orožja in želijo bolj raznolike vire, že čisto iz varnostnega vidika. Egipt ima tudi dokaj dobre odnose z Rusijo in tega ni pripravljen ogroziti.

Po podatkih SIPRI, podjetja iz ZDA z 264 milijardami $ prevladujejo v proizvodnji in prodaji orožja. Največja ruska podjetja so zabeležila 36,2 milijard $ prodaje.