Trump se proti Kitajski obnaša kot pirat, a ameriški mediji bodo skušali vse skupaj predstaviti, kot da je Kitajska izolirana

Malo je verjetno, da Kitajska družabno omrežje TikTok zlorablja za vohunjenje. So boljši načini. A ameriškega predsednika Donalda Trumpa to zagotovo ne jezi toliko, kot bi želel, da si vsi mislimo. Njega in ameriške elite boli nekaj drugega. TikTok, kakorkoli nesmiseln že je,  spodkopava prevlado ameriških družabnih omrežjih. Če svoj čas zapravljate na TikToku, ga ne morete na Facebooku ali Instagramu. In nobena skrivnost ni, da ZDA družabna omrežja resnično zlorabljajo za vohunjenje, nadzor in utišanje vseh nezaželenih mnenj.

Najprej je Trump hotel TikTok prepovedati, potem je pristal na to, da ga lahko kupi ameriško podjetje. Gre za novodobno piratstvo. ZDA hočejo obdržati svojo prevlado, naj stane karkoli hoče.  To je tudi razlog, zakaj ameriške ladje in letala provocirajo tik ob kitajskih mejah, hkrati pa ameriški mediji govorijo o ‘agresivnosti’ Kitajske. Agresivno bi bilo, če bi se kitajske vojne ladje prikazale ob ameriških obalah, s sporočilom, da bodo branile Kubo, če bo to potrebno.

V teku je propagandna kampanja, ki je tako zelo tipična, da je enostavno uganiti vse njene elemente. Ne le, da skušajo ameriški mediji Kitajsko predstaviti kot agresivno, nevarno silo, trdijo tudi, da je ta država vedno bolj izolirana. Medtem, ko kitajski predsednik sklepa milijardne posle s svojim ruskim sogovornikom (mimogrede, za Rusijo tudi nenehno trdijo, da je izolirana) in kitajska podjetja pripravljajo neverjetna vlaganja v islamsko republiko Iran, se vrstijo članki o tem, kako kitajska komunistična partija s svojimi potezami izgublja podporo mednarodne skupnosti. Česar vam ne povedo je to, da so države, ki nasprotujejo Kitajski zdaj prav tiste, ki so ji že včeraj. Nič posebnega se ni spremenilo. Mednarodna skupnost pa je vedno le skupnost držav, ki podpirajo ZDA, v bistvu ameriški svetovni red. Če začnemo seštevati države, vidimo da gre za zahodno Evropo, Avstralijo, Japonsko in še nekaj drugih držav.  Večina držav postane nevidna, nepomembna, a komu je mar, kaj si mislijo v Pakistanu, mar ne?

Pomembno je, da se zavedate, kaj se v resnici godi. Kitajska je rastoča svetovna velesila, ki ogroža ameriško dominacijo in zato v Washingtonu delajo na tem, da bi upočasnili rast svojega konkurenta. Propaganda, trgovinska vojna, gospodarske sankcije, vojaške provokacije, gradnja zavezništev, vse to je sestavni del tega projekta. Človekove pravice Ujgurov, zahteve protestnikov v Hong Kongu, država nadzora, kršenje pravic delavcev, to so le sredstva za dosego cilja. Saudska Arabija medtem še vedno uničuje sosednji Jemen in ljudje stradajo, a to seveda ne bo razlog za gospodarske sankcije proti tej državi. V Boliviji se je zaredila diktatura, a to seveda ne bo razlog za nenehno propagando proti tej državi. Zapomnite si, ameriškim politikom ni mar usoda Ujgurov. Ameriškim novinarjem ni mar usoda Hong Konga. V srcu le nosijo strah, da bo enkrat v prihodnjem desetletju Kitajska prehitela ZDA in ves svet začel gravitirati proti Pekingu.

Ampak, bojim se, da ni mogoče veliko storiti.  V državah, kot je Slovenija, ni političnih elit, ki bi si drznile nasprotovati Washingtonu in novinarji po večini le prepisujejo iz ameriških medijev. Če pa so tam ljudje, ki so študirali na Harvardu in Yaleu, si mislijo in nekritično požrejo še največje neumnosti, ki jim jih servirajo. Kitajsko pa tako ali tako skoraj nihče ne zna, kaj šele, da bi tam živel. Vsi gledajo ameriške serije na Netflixu in požirajo proizvode ameriške zabavne industrije in za razlago sveta kupujejo knjige ameriških, ali občasno evropskih avtorjev. Zato bo hitro večina Slovencev verjela, da so Kitajci nevarna, agresivna sila, ki se ji je treba zoperstaviti in ki nima ničesar, kar bi lahko ponudila v razmislek, kako organizirati življenje. K temu se bo pridružila še velika mera rasizma, ki je je že zdaj preveč. Vsake toliko časa jim bo RTV Slovenija servirala še kakšen britanski ali francoski ‘dokumentarec’ o korupciji na Kitajskem, o revežih, ki nimajo nič od rasti države ali nacionalistih, ki si želijo kitajske prevlade, vse skupaj podprepljeno s stereotipno, zloveščo glasbo in cilj bo dosežen.

Kitajska je država, ki ima veliko napak in obstaja veliko razlogov za upravičeno kritiko. Toda, v razmerah, ko je eni svetovni sili v tako očitnem interesu, da jo čim bolj očrni, pri čemer ji sami ni več mar za pavila dostojnega obnašanja, kar dokazuje celo v odnosih do svojih zaveznikov,  Kitajske nima več smisla napadati. Ameriška propaganda bo poskrbela za to. Večji smisel ima opozarjati na dvoličnost napadov na to državo in na prave razloge, zakaj se to dogaja.