ZDA bodo na Poljskem namestile dodatnih 1000 vojakov

Medtem, ko nasprotniki ameriškega predsednika Donalda Trumpa bijejo plat zvona zaradi umika ameriških čet iz Nemčije, sta Poljska in ZDA sklenili sporazum o povečanju ameriškega kontigenta. Ta se bo povečal na 5500 vojakov.

Trumpa kritizirajo, ker naj bi z umikom vojakov iz Nemčije dal darilo ruskemu predsedniku Putinu. A resnica je takšna, da je Trumpova administracija prav tako agresivna proti ruski državi, kot je bila Obamova.  Američani in zavezniki v NATO paktu kopičijo svoje sile vedno bližje ruskim mejam, zaradi česar se je Rusija prisiljena odzivati. Pritisk je očiten.

Poljska je država, ki z veseljem sprejema ameriške vojake, saj se počuti ogroženo tako z vzhodne, kot tudi z zahodne strani. Strateško je smiselno zanje, da okrepijo svoje zavezništvo z ZDA ne le kot protiutež Rusiji, ampak  tudi za primer, če se Nemčija ponovno prelevi v agresivno veliko silo z apetiti po poljskem ozemlju.  Iz vidika ZDA je Poljska primerno oporišče na vzhodu Evrope, bližje Rusiji, zdi se pa tudi mnogo bolj zanesljiv partner, kot Nemčija, ki je sposobna braniti svoje interese. Kakor na primer pri gradnji plinovoda iz Rusije, nekaj, čemur v Washingtonu ostro nasprotujejo.